Đuričić: Važno da stvorimo uslove da Srbi ostanu u Orahovcu i Velikoj Hoči

Jovan Đuričić
Izvor: Kosovo Online

Ovlašćeni predstavnik PO Opštine Orahovac Jovan Đuričić kaže da se smanjuje broj Srba u Orahovcu i Velikoj Hoči, ali da Vlada Srbije i Kancelarija za KiM svojim programima nastoje da što više mladih zadrže na tom prostoru.

U intervjuu za Kosovo Onlajn Đuričić je najavio izgradnju fabrike alkoholnih pića i vina kao i ulja od semena grožđa u Velikoj Hoči, čija vrednost premašuje milion i 600 hiljada evra, a za koju je sredstva obezbedila Vlada Srbije. On veruje da bi se na taj način kao i ulaganjima u razvoj vinogradarstva i voćarstva u tom kraju obezbedila ekonomska održivost za mnoge srpske porodice.

Koji su gorući problemi Srba iz Orahovca i Velike Hoče?

Mnogo je problema, a jedan od glavnih je taj što nas je iz dana u dan sve manje i manje. Drugi osnovni problem je taj što se naročito u srpskom delu gornjeg dela Orahovca dešavaju neke čudne priče u vezi sa prodajom srpskih kuća. Nažalost te kuće odlaze u ruke naših suseda Albanaca, tako da se taj srpski deo grada pretvara u mešovitu sredinu. Dakle nas je sve manje i manje, a svemu tome ne doprinosi samo nedostatak bezbednosne situacije, već i ekonomska situacija, preciznije rečeno i nedostatak mogućnosti za zapošljavanje.

Zdravstvenoj ambulanti je potrebna radna snaga. Pored Orahovca i Velike Hoče lekari obilaze i Srbe u povratničkom selu Novake, u Mušutištu kod Prizrena. Evidentno je da sa tako malo ljudi ne može da se pokrije tako veliki teren. Kako se taj problem može rešiti?

U svim srpskim institucijama na ovim prostorima koje funkcionišu u sistemu Srbije oseća se nedostatak radnika. Naročito stručnih kadrova. Počevši od škola, zdravstva pa i u lokalnoj samoupravi. Zabrana zapošljavanja je delimično ukinuta. Zaposlena je jedna medicinska sestra. U dečijem vrtiću smo zaposlili dve vaspitačice. Očekujemo da se i u lokalnoj samoupravi zaposli određeni broj radnika. Manjak su nam stručni kadrovi sa višom i visokom stručnom spremom, naročito u lokalnoj samoupravi i u školi.

Pomenuli ste prodaju imanja i odlazak ljudi. Da li ste vodili evidenciju, koliko je mladih otišlo odavde?

Preciznim podacima ne raspolažem, ali znam da je do 1999. u opštini Orahovac živelo više od 5.000 Srba u 13 naseljenih mesta. Nažalost sada nas je ostalo malo, oko hiljadu u Velikoj Hoči i Orahovcu. U Velikoj Hoči negde oko 600 i u gornjem delu Orahovca blizu 400. Tu nam je bratija monaha u manastiru Sveti Vrači i Damjan i Kozma u Zočištu. To je brojka koja se iz dana u dan menja. Za vreme raspusta ta se brojka poveća, oni koji su poodavno otišli dođu sa svojom decom. Međutim, ne dođu da bi ovde i ostali, upravo iz ranije istaknutih problema nedostatka zaposlenja.

Projekat "Naš plan" je uz pomoć podsticajnih sredstava podrazumevao ulaganje u razvoj Velike Hoče. Kako ide s tim?

Problemi o kojima sam govorio se provlače poslednih 20 godina. Vlada Srbije zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju je prepoznala taj problem i zaista nam zdušno pomažu u svemu, u tom materijalnom smislu.

Skoro smo dobili sredstva za izgradnju fabrike ljutih alkoholnih pića i vina. Ujedno i ulja od semena grožđa. To je malo poveća svota koja iznosi oko 198 miliona dinara ili 1,7 miliona evra. Iskreno se nadam da će to rešiti naš osnovni problem, da ćemo se, ako ništa više, zadržati na ovom broju stanovnika, da sprečimo dalje osipanje naroda iz Velike Hoče i Orahovca. A ako Bog da, ako se ukaže prilika, zašto da ne, i povratak nekih koji se još nisu snašli u centralnoj Srbiji ili ma gde da su van ovih prostora.

Kakva je vaša saradnja sa Srbima iz preostalih srpskih sredina u okolini Prizrena, u selu Novake, Mušotištu i sa onima koji žive u samom gradu?

Imamo kontakte i sa stanovnicima Opština Prizren i Suva Reka. U Suvoj Reci više i nema stanovnika srpske nacionalnosti, ali smo u kontaktu sa predsednikom privremenog organa te opštine. Konkretnije Opštini Orahovac je nedavno preko Kancelarije za KiM pomognuto kroz dodelu preko 33.000 sadnica voća, vinove loze u najvećem broju. Tako da već ove godine očekujemo novih dvadesetak hektara vinograda na ataru Velike Hoče i Orahovca, što će u mnogome doprineti da narod ekonomski ojača i stvori uslove za dalji ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Imate li na kraju neku poruku za meštane iz Orahovca i Velike Hoče?

Da budu istrajni kao i do sada. Stvoriće se uslovi za rad i mislim da će sve to zaista doprineti da ne bude daljih osipanja Srba ovde.

SASA
15. Januar 2020.
Eeee moj JOVANE VUK GA JE MAGARETA A MISLI,ISALA SNIJEM.