Džozef: Sporazum u dijalogu Kosova i Srbije se ne može postići dok pet zemalja članica EU ne priznaju Kosovo

Edvard Džozef, stručnjak za Zapadni Balkan
Izvor: Gazeta Ekspres

Ekspert za spoljnu politiku Edvard Džozef rekao je da dijalog Kosova i Srbije neće uspeti sve dok u Evropskoj uniji postoji pet zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, prenosi Ekonomija onlajn.

Džozef je u intervju za Geopost rekao da ne veruje da će dijalog Beograda i Prištine uspeti.

"To nije zato što Miroslav Lajčak ne pokušava. Trudi se, veoma je spreman i razume problem. Srbija nema interes da rešava ovaj problem dijaloga. I iluzija je verovati da će Srbija u nekom trenutku dijaloga stići do priznanja. Neće stići. Razlog zašto to neće biti je zato što pet zemalja EU ne priznaju Kosovo. Zbog toga dijalog ne može da funkcioniše. To ne može da funkcioniše jer sve dok oni ne priznaju Kosovo, Srbija ne mora da prizna Kosovo. Srbija koju poznajemo ne želi da prizna Kosovo. Aktivno je neprijateljski nastrojena prema Kosovu", rekao je on i dodao i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" još jedna iluzija koja daje legitimitet Aleksandru Vučiću, ali ništa ne menja u njegovoj politici.

Džozef navodi da je Vučić saveznik Putina što je, kako tvrdi, demonstrirao i "pre napada Rusije na Ukrajinu". Kako je rekao Putinu odgovara trenutna situacija na Balkanu jer, održavajući postojeće pokušava da stvori nove tenzije.

 

"Podrška Evropskoj uniji opada. On to može da upotrebi kao primer, u njegovim očima, neuspelog projekta, propale Evropske unije, kao što pokušava da iskoristi i demonstrira u Ukrajini. I osim toga ima koristi zadržavajući ovaj region na ovaj način. On ima saveznika koji mu pomaže da realizuje agendu i taj saveznik je u Srbiji, on je predsednik Aleksandar Vučić koji je to pokazao i pre invazije. Ali sada jasno vidimo rusku okupaciju, da je on partner Vladimira Putina u istoj agendi držanja ovog regiona podeljenog i pokušaja da podeli Evropu", tvrdi Džozef.