Emilija Redžepi: Prošlo je vreme "velike Srbije" i "velike Albanije"

Emilija Redžepi
Izvor: Gazeta Ekspres

Emilija Redžepi u novoj Vladi Kosova imenovana je za zamenicu premijera Aljbina Kurtija, a u intervju za "Dnevni Avaz" ističe da je "prošlo vreme stvaranja „velike Srbije“ ili sada aktuelne „velike Albanije“.

Na pitanje kako gleda na to što u Crnoj Gori vodeću ulogu u vlasti ima prosrpska opcija, i što predsednik Aleksandar Vučić nastoji da postavi Srbiju kao regionalnog lidera, Redžepijeva kaže da "prati političku situaciju u Crnoj Gori, ali i u drugim susednim zemljama".

"Prošlo je vreme stvaranja „velike Srbije“ ili sada aktuelne „velike Albanije“. Svi balkanski narodi moraju shvatiti da je vrijeme nacionalizma, a prije svega šovinističkog forsiranja jednog naroda kao superiornog, pogrešno i nikome dobro nije donelo. Tako da, poštujmo jedni druge, uvažavajmo vrednosti različitosti. Naravno da se teška prošlost nikada ne može zaboraviti, ali je naša roditeljska i građanska obaveza da svoju decu odgajamo u duhu tolerancije", rekla je Emilija Redžepi.

O tome šta će joj biti pioritet kao zamenice premijera Kurtija, navodi da je "velika čast i privilegija biti zamenik premijera, ali i velika odgovornost i obaveza koju sam preuzela, da se glas svih naroda na Kosovu čuje, bude ravnopravan, uvažen i poštovan onako kako Ustav kaže".

"Zastupaću podjednako prava i interese svih nevećinskih zajednica, boreći se za njihov status u okviru programa našeg premijera Kurtija, koji je posvećen reformama u pravosudnom, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, uključujući intenzivniji ekonomski razvoj zemlje s jakim socijalnim programom za naše građane".

Kakav značaj za bošnjačku zajednicu na Kosovu ima činjenica da ste imenovani na ovu poziciju?

"Činjenica da prvi put u istoriji naše mlade države imamo pripadnika bošnjačkog naroda na ovoj značajnoj funkciji govori nam mnogo toga. Dvadeset godina nakon rata na toj poziciji je uvek bio Srbin. To je veliko ohrabrenje za našu zajednicu i prilika da sva naša otvorena pitanja stavimo na sto, pokrenemo i rešavamo ih. Zato ću u svom kabinetu angažovati naše stručno kvalifikovane Bošnjake iz svih sredina na Kosovu, gde će direktno participirati u rešavanju svojih problema, a to ću isto raditi i s drugim zajednicama".

Bosna i Hercegovina jedna je od malobrojnih evropskih država koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a jedan njen član Predsedništva, Milorad Dodik, gotovo da potpuno odbija saradnju s Kosovom. Kako Vi vidite perspektivu odnosa BiH i Kosova i gde smatrate da postoje ključni problemi?

"Jedan od najtežih gorućih problema koji imamo s Bosnom jeste vaše nepriznavanje naše države Kosovo kao suverene države, čak i nepriznavanje naših dokumenata da slobodno putujemo i razvijamo obostrane interesne ekonomske odnose (čak nam je u Srbiji lakše da se slobodno krećemo nego kod vas).

Da, ali svesni ste da je to posledica, gotovo isključivo, volje srpskih političara u BiH.

"Tu je nama, Bošnjacima na Kosovu, veoma bitan javan stav bošnjačkog člana Predsedništva. Naš je premijer spreman, voljan i željan da hitno s vama uspostavimo bilo kakvu vrstu saradnje na ekonomskoj, akademskoj, kulturološkoj, sportskoj i bilo kojoj drugoj osnovi, uvažavajući i poštujući jedni druge kao dva bratska naroda vekovima unazad. Moja će vizija, također, biti zasnovana na snažnijem kontaktu s institucijama BiH i Sandžakom, kao i u drugim zemljama gdje žive naši Bošnjaci. Uskoro ću otvoriti Bošnjački kulturni centar u Prizrenu, jedan veliki objekt koji gradimo već nekoliko godina i bit ću u prilici da vas sve pozovem.

Premijer Kurti bio je vrlo kritičan prema sporazumu, koji su u Vašingtonu prošle godine potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Kakva je budućnost tog sporazuma?

"Vlada Kurtija je srušena na jedan jako pokvaren i podmukao način, u vremenu pandemije, gde se nismo mogli suprotstaviti svim unutrašnjim i spoljnim silama, ali sam 100 posto sigurna, pre svega, u svoj stav, ali i u stav Aljbina Kurtija, zato što smo u četiri mandata bili kolege u parlamentu, pa zajedno u Komisiji za spoljne poslove, da mi nikada nismo bili niti smo sada protiv američkog naroda, vlade ili Ambasade - to odgovorno tvrdim, a svaka izjava bilo kojeg albanskog političara u tom vremenu njihova je podmukla igra. Iza kulisa nastojali su o gospodinu Kurtiju nametnuti sliku da je on protiv Amerike, što je imalo samo za cilj da sačuvaju vlast, političku i interesnu moć te ostanu i dalje na političkoj sceni Kosova. Hvala Bogu, albanski narod je to prepoznao i na izborima dao ogromno poverenje našem aktuelnom premijeru. Naša nova vlada ima ogromnu obavezu prema našim građanima. Prvo ćemo biti fokusirani na naš zdravstveni sistem, reforme u pravosuđu i obrazovanju, ali, naravno, dijalog sa Srbijom i normalizacija odnosa se moraju nastaviti, ali sigurno znam da će s gospodinom Kurtijem taj proces biti institucionalno mnogo odgovorniji nego što je do sada bilo".

Kakav je odnos, konkretno, bošnjačkih političkih struja u Sarajevu prema Bošnjacima Kosova? Koliko je izražena ta prisutnost u pogledu podrške i pomoći vlastitom narodu?

"Nemamo nikakvu saradnju s Bosnom, sami smo se svih ovih godina vlastitim snagama borili za svoje pravo u institucijama Republike Kosovo. Ta naša borba konstantno traje. Nadam se da ćemo napokon ovu situaciju promeniti".

Rat i Mir
28. Mart 2021.
Ha ha ha ha a ah,

verovatno da Emilija čita kosovo online i komentare. Znači onaj koji je napisao par komentara uspeo je da navede na razmišljanje naše dame. Neće biti Velikih Emilija, jer će mali nestati a zatim će naići red na velike.