Filip Karađorđević: Rešenje za Srbe i Albance ne nalazi se ni u SAD ni u EU, već u nama samima

Filip Karađorđević
Izvor: Serbian Times

Svaka inicijativa koja konačno u fokus stavlja temu ekonomskog i infrastrukturnog razvoja umesto konstantnih i besmislenih rasprava i svađa apsolutno je dobrodošla i neophodna. Politički predstavnici i Srba i Albanaca bi morali toga da budu svesni i da svoje ambicije i političku budućnost ne stavljaju ispred opšteg interesa naroda, izjavio je u intervjuu za Kosovo Onlajn princ Filip Karađorđević.

Na pitanje kako gleda na sporazum u Vašingtonu, jer ima dosta onih koji se protive ovakvom sporazumu i sa srpske i s albanske strane, član srpske kraljevske porodice, koji zbog porodičnih veza ima odlične kontakte širom sveta, navodi:

"Apsolutno podržavam svaku inicijativu za dijalog i apsolutni fokus na ravnomerni ekonomski razvoj cele naše države. Mi se danas suočavamo s masovnim iseljavanjem naših građana, kako u centralnoj Srbiji, tako i u našim pokrajinama, i to se dešava gotovo isključivo iz ekonomskih razloga. Ukoliko se taj trend nastavi, mi ćemo vrlo brzo ostati bez najsposobnijeg i najproduktivnijeg dela stanovništva. To je nešto što se, nažalost, uveliko dešava. Imate čitava sela, pa i varoši, u istočnoj i južnoj Srbiji koja su potpuno opustela. Da se to ne bi dešavalo, ljudima je potrebno obezbediti posao, infrastrukturu, uslove za dostojanstven društveni život. U tom smislu, svaka inicijativa koja konačno u fokus stavlja temu ekonomskog i infrastrukturnog razvoja umesto konstantnih besmislenih rasprava i svađa apsolutno je dobrodošla i neophodna. Politički predstavnici i Srba i Albanaca bi morali toga da budu svesni i da svoje političke ambicije i političku budućnost ne stavljaju ispred opšteg interesa naroda, a opšti interesi su dostojanstven i miran život, stabilnost i sigurna budućnost naše dece. Kad kažem „naše dece“, mislim i na srpsku i na albansku decu", poručuje Filip Karađorđević.

Imali ste prilike da sa evropskim i američkim diplomatama i političarima razgovarate o situaciji na Kosovu. Koliko mislite da EU, odnosno SAD, ali i druge zemlje, mogu uticati na to da se pronađe prihvatljivo rešenje za sve i koje bi to rešenje po vama bilo?

Rešenje za probleme Srba i Albanaca ne nalazi se ni u SAD ni u EU. Nalazi se u nama samima. Srbima i Albancima niko neće pomoći ukoliko prvenstveno ne pomognemo sami sebi. Ne smemo biti površni i zaslepljeni neracionalnim sudovima, koji su i doveli do toga da se u prošlosti na obe strane dogode strašne i nedopustive stvari. Zbog neracionalne i agresivne politike tadašnjih političkih predstavnika na obe strane mnogo je nedužnih žrtava stradalo i među Srbima i među Albancima. Duboko žalim za svim tim žrtvama i sve te žrtve ne smemo zaboraviti. Upravo zbog sećanja na sve njih, na one koji su nedužno stradali, na sve one koji se i dalje vode kao nestali, dužni smo da stavimo tačku na retoriku koja je dovela do njihovog stradanja i da ne dozvolimo da se to ikada više dogodi. Ukoliko se Srbi i Albanci međusobno dogovore i slože, sami će naći najprihvatljivije rešenje na korist svojih potomaka, a SAD, EU i ostali predstavnici međunarodne zajednice mogu biti samo dobar partner i prijatelj koji će se radovati međusobnom dogovoru Srba i Albanaca.

Svedoci smo i novog talasa nasilja nad Srbima i njihovom imovinom na Kosovu. Vaš komentar?

To je apsolutno nedopustivo i za svaku osudu, ali mi saopštenja sa osudama tih varvarskih činova čitamo nakon svakog takvog slučaja i to ne rešava taj veliki problem. Moramo smanjiti tenziju. Srbi na Kosovu i Metohiji ni na koji način ne ugrožavaju Albance i Albanci svoje komšije Srbe ne treba da doživljavaju kao nekakvu pretnju, kao neprijatelje. Ni Srbi ni Albanci na Kosovu i Metohiji ne mogu imati normalan život jedni bez drugih, jer nema normalnog života na Kosovu i Metohiji bez suživota Srba i Albanaca. Hajde da počnemo da razmišljamo o tome kako možemo da pomognemo jedni drugima, a ne da jedni drugima konstantno činimo štetu i zlo, jer svi vidimo dokle nas je to dovelo. Verujem da ima dovoljno pameti među svima nama da konačno možemo da shvatimo da je krajnje vreme da našu budućnost gradimo u miru.

Kako gledate na pokušaje da se srpski manastiri i crkve na Kosovu proglase albanskim nacionalnim dobrom?

To je takođe nešto što svodim pod pojam neracionalne politike bez mnogo pameti. Srpski manastiri i crkve nikako ne mogu biti proglašeni "albanskim nacionalnim dobrom“ jer oni to nisu upravo zato što su srpski i to zna čitav svet, a što je najvažnije, znamo i svi mi. Znaju to i naši prijatelji Albanci i siguran sam da i oni sami preziru takve postupke i pokušaje svojih pojedinih političkih predstavnika jer i sami znaju da to nema nikakvog utemeljenja u realnosti i služi samo u svrhu podizanja tenzije i podgrevanja bespotrebnih sukoba.

Kada ste poslednji put bili na Kosovu i kada planirate da idete ponovo?

Verujem da ću do kraja godine uspeti da posetim naše najveće svetinje na Kosovu i Metohiji.

Mina
19. Septembar 2020.
Konacno jedan normalan covek.
Uzelac
19. Septembar 2020.
Nije