Finska profesorka uzdrmala region i otkrila ko je podmetnuo Račak

Pirko Turpeinen
Izvor: Profimedia/Youtube Printscreen/Arhi Kuittinen/SD Ilustracija

Nad Srbima je tokom prošlog veka izvršen genocid, a lažne optužbe da ste činili zločine u vreme raspada Jugoslavije deo su kampanje velikih sila kako bi opravdale svoje osvajačke ciljeve, kaže u intervjuu za portal Vesti onlajn, profesorka Pirko Turpeinen, ugledni psihijatar i nekadašnja funkcionerka finskih socijademokrata.

Turpeinenova je bila poslanica finskog parlamenta, ali i stručni saradnik u Komisiji za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava Saveta Evrope.

U javnosti je postala poznata po podršci generalu Ratku Mladiću, o čemu je napisala i knjigu, a uveliko završava novu studiju u kojoj se bavi nizom događaja koji su obeležili raspad SFRJ. Među njima je i slučaj Račak, koji je pre dve decenije bio i povod za agresiju NATO na Srbiju, navodi se u intervju koji prensi Srbija danas.

Zahvaljujući vašoj koleginici Heleni Ranti, u svet je otišla "istina" o srpskom zločinu u Račku?

Ne smatram Helenu Rantu za koleginicu. Reč je o zubarki koja ne govori istinu. Slučaj Račak je veoma važan zato što je u pitanju bila provokacija da bi bombardovali Srbiju. Ali to je bila samo jedna u nizu provokacija nad vašim narodom. Zato će moja sledeća knjiga biti istorija holokausta i genocida nad Srbima, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i u vreme ratova devedesetih i NATO okupacije Kosova.

Ipak, Vlada Finske je tada imenovala Rantu kao deo stručnog tima?

Na poziv Slobodana Miloševića da pošalju stručni tim koji bi utvrdio okolnosti stradanja pojedinaca u Račku, finsko Ministarstvo spoljnih poslova je iz nekog razloga imenovalo Helenu Rantu, a ne, recimo, profesora Anti Pentila, vrsnog medicinskog forenzičara. Problem je što Ranta nije bila kompetentna da utvrdi činjenice. Njena odgovornost je u stvari bila da prouči autopsijske izveštaje koje su sačinili patolozi, ali ni to nije uradila. Umesto toga, ona je rekla ono što joj je instruisano da kaže od finskog i nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Ono što je ona izgovorila nema blage veze sa istinom.

Istina je kasnije ipak obelodanjena?

I pored činjenice da su rezultati obdukcije bili sakriveni, dve godine kasnije, stručnjaci, među kojima i profesor Pentila, imali su prilike da prouče tu dokumentaciju i objave nalaze u naučnom žurnalu. Reč je o žurnalu mojih kolega, stručnjaka forenzičke medicine. Pokazalo se da su Ranta i njene kolege izdali istinu.

Do kog zaključka ste došli istražujući ovaj slučaj?

Medicinske činjenice i podaci o policijskoj akciji u pokušaju da izbaci teroriste iz sela, nikada nisu bili skrivani, već transparentni. Uostalom, u to su mogle da se uvere brojne TV ekipe, posmatrači OEBS-a… Svi su bili prisutni tako što ih je upravo srpska policija pozvala da se svojim očima uvere u ono što se odigralo u Račku, 15. januara 1999.

Kome i zašto je bio potreban Račak?

SAD i Nemačka, zajedno sa drugim zemljama NATO, planirale su okupaciju čitave Jugoslavije. Uostalom, to nedvosmisleno pokazuje i Aneks B Sporazuma iz Rambujea. Ali predsednik Milošević je bio opredeljen za poštovanje međunarodnog prava i Ustava svoje zemlje zbog čega nije mogao da prihvati takvu okupaciju Srbije. Podsetiću da su zemlje, članice NATO, prethodno ekonomskim sankcijama već ucenjivale Jugoslaviju i te ucene su trajale od 1992. Međutim, zemlja je opstajala. Zato države NATO nisu više videle alternativu svom planu, osim da fizički osvoje prostor bombardovanjem. SAD su htele da naprave vojnu bazu na Kosovu i to su i uradile.

Da li ste upoznati da je na Kosovu jedan Srbin osuđen zbog negiranja navodnog zločina u Račku?

Nije mi to poznato, ali me i ne čudi. Na Kosovu i ne postoji pravno društvo. Zločini prolaze nekažnjeno, a Sud za zločine OVK u Hagu ne funkcioniše dobro. Zapravo etničko čišćenje Srba se nastavlja i nije ni čudo što negiranje istine dominira u ovom slučaju.

Može li se i na koji način ta istina promeniti?

Propaganda dominira zapadnim zemljama. Ima puno naučnih dokaza i knjiga koje prenose istinu, međutim, preovlađuje propaganda medija NATO, koja je već stigla i u filmsku industriju, literaturu i sport. Srbima je potrebno da se čuje njihova strana, kroz filmove poput onog o Jasenovcu ili nastupa uglednih ličnosti, kao što je nobelovac Peter Handke.

Da li je za tu istinu sada već kasno?

Nikada nije prekasno da istina pobedi!

Srbima je većina Finaca angažovanih na Balkanu ostala u gorkom sećanju. Da li su u pravu?

Sramim se ponašanja Helene Rante, njenog saradnika Martija Ahtisarija i Elizabet Ren. Propagandu je posebno podržao nobelovac Marti Ahtisari i to je imalo ozbiljan uticaj na Fince. Oni prosto veruju svom zemljaku, dobitniku Nobelove nagrade za mir.  Elizabet Ren se pojavljivala u seriji dokumentaraca, listom sa muslimanske tačke gledišta. Ona podržava NATO i druge organizacije koje su u Finskoj zabranjene posle Drugog svetskog rata kao saradnici nacista, ali nisu više zabranjeni posle sloma Sovjetskog saveza.

Šta Finci uopšte znaju o događajima na Balkanu?

U našim medijima dominira propaganda NATO. Mi nismo članica NATO, ali smo deo hibridnog rata čiji je centar u Helsinkiju. Mi smo i zemlja koja je pružila logistiku NATO, ali bez odluke parlamenta već kroz potpis komandanta armije. Dakle, Ustav i međunarodno pravo imaju danas manji značaj nego, recimo, pre 20 godina. Sve to ima negativan uticaj na ljude, pa se ne može očekivati da oni saznaju i razumeju istinu.
 

Serbian
24. Decembar 2019.
Ali mi imamo natasu kandić....
Milos
24. Decembar 2019.
Bravo profesorka, svaka cast
Mihajlo Grujić
24. Decembar 2019.
Istina dolazi na vidjelo dana,Srbi nisu medijski uspeli da se odbrane od laži koje su specijalno spremanje da opravdaju progon i istrebljenje Srba u Hrvatskoj od Hrvata,na Kosovu od Albanaca i Nato,to je jedina istina,nad Srbima.je izvršen genocid jer ih više skoro nema ni u Hrvatskoj u kojojle 1941 god.bilo oko 2,5 miliona.A sada nekoliko hiljada,to su činjenice !!!Slično je i na Kosovu i Metohiji !!!
Alex
14. Januar 2020.
Sramota što ye naša Srbija ne bavi nedovoljno ovim prblemom koji je Srbski narod osramotio predd celim svetom,naziva ju nad genocidnima preziru kažnjavaju,dok pravi zločinci nastavljaju svoj KRVAVI PIR neometano citavim svetom,naša vlada je nezainteresovana!!!
Damir Kelek
14. Januar 2020.
Mihajlo hajde ne pricaj gluposti.Pravoslavaca u hrvatskih ima oko 250 tisuca.
Miroslav Petrović
25. Decembar 2019.
Sudija pita cigu. Jesi li ukrao.? Jesam kaže cigo, ali nikad neću priznati. Elem, svi su to jednako radili, samo neki su nagrađeni a neki kažnjeni.
Milisav
15. Januar 2020.
Istorija se nastavlja.Proteraju nas sa ognjišta,pokolju ali mi ponosno dokažemo da smo nevini i sve oprostimo i zaboravimo.Do sledećeg puta
Istina je da su srbi proterivani sa svojih ognjisa al te ist
25. Januar 2020.
Al oni su imali svoj cilj i negledajuci ko je kriv nego sta su oni zamislili to je prava istina