Gajzer: Vašington rešava pitanje Kosova, EU pogrešila sa Lajčakom i Boreljom

Laris Gajzer
Izvor: Facebook

Slovenački analitičar i profesor geopolitike Laris Gajzer za Kosovo Onlajn navodi da će Balkan u narednim mesecima postati opet vrlo bitan za velike sile, da će uticaj SAD biti pojačan dok će kineska spoljna politika pretpreti posledice zbog pandemije koronavirusa, i ističe da je imenovanje Lajčaka i Borelja za dijalog o Kosovu pogrešan potez EU.

- Uz aktuelnu krizu, Balkan će postati još važniji za velike sile. Globalna trenja između  Kine i SAD će se pojačati i s obzirom na to da je Kina želela da prodre, kako bi destabilizovala sisteme EU i NATO, preko Balkana i centralne Evrope, normalno je da će Vašington sada pokušati da se snažno suprotstavi reakciji koristeći kineske slabosti. Kineska inostrana politika pretrpeće dugotrajne posledice usled krize izazvane pandemijom kovida-19, a Balkan će postati jedan od glavnih frontova za SAD. U okviru takvog scenarija, mislim da je očigledno da bi SAD želele da se kosovski čvor brzo reši.

Kakav će pristup imati Borelj i Lajčak u vezi s kosovskim problemom i hoće li oni više biti naklonjeni Beogradu, kako navode u Prištini?

EU je imenovanjem Lajčaka za specijalnog predstavnika, kao i  Borelja, donela odluku da sebi puca u oba kolena i pokloni se SAD. I jedan i drugi predstavljaju političko okruženje koje se protivi kosovskoj nezavisnosti i nemoguće je očekivati da će Lajčak ikada biti verodostojan i prihvatljiv za Albance sa Kosova. Ovo samo garantuje da će Vašington preuzeti sve u svoje ruke, a tekuća politička kriza je dokaz svega toga. Balkanske zemlje bi morale da nauče vrlo važnu lekciju posle koronavirusa koja bi im mogla olakšati buduću vezu s EU čineći je manje histeričnom. Kovid-19 je jasno pokazao da EU ne postoji kao politički ili društveni projekat, već je samo ekonomska asocijacija, trenutno pod nemačkim vođstvom. Uzaludno bi bilo očekivati velike političke poteze od političkog patuljaka.

Da li je sada uopšte moguće očekivati konferenciju kakvu su pre pandemije pripremali zvanični Pariz i Berlin?

Konferencija bi mogla biti moguća, ali je malo verovatno da će se uskoro organizovati. EU je pretrpela krizu unutar krize i mora se pre svega stabilizovati. Zbog nedostatka odgovarajućeg odgovora na italijansku i špansku krizu, EU je ojačala opštu percepciju važnosti pojedinih država gubeći priliku da se zauvek usidri u našoj zajedničkoj sudbini. Kovid-19 je ubrzao procese preoblikovanja međunarodnog poretka. Ranije su EU i pre toga EK bili projekti važni za SAD nakon Drugog svetskog rata. Sada je Bregzit zajedno sa nemačkom dominacijom u Evropi razlog za dublje, obnovljeno angažovanje Vašingtona u našem regionalnom balansu snaga. Svaka konferencija je dobrodošla kao razjašnjenje u vezi sa opcijama, ali svaka buduća konferencija o Kosovu biće daleko od francusko-nemačke ideje.