Išinger: Nadam se da će Kosovo i Srbija prihvatiti nemačko-francusku incijativu

Volfgang Išinger
Izvor: Prt. Scr,

Volfgang Išinger, nemački diplomata i bivši izaslanik Evropske unije za status Kosova, u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da se nada "da će Srbi sa severa biti ohrabreni od Beograda da se vrate u institucije", kao i da sve elemente Briselskog sporazuma treba da poštuju i sprovode sve uključene strane.

Francusko-nemački predlog za dijalog Kosova i Srbije mnogi upoređuju sa modelom „dve Nemačke” i vašim predlogom od pre nekoliko godina. Mislite li da će Beograd i Priština prihvatiti takav predlog?

Svakako se nadam da hoće, osim ako ne smisle bolju ideju kako da prevaziđu nerešeno pitanje statusa.

Srbi sa severa Kosova su izašli iz institucija, da li mislite da će se Srbi vratiti u institucije i kada? 

Nadam se da će Srbi sa severa Kosova biti snažno ohrabreni od strane Beograda da se vrate u institucije Kosova. Kosovo je slučajno zemlja u kojoj žive.

Ambasador Rusije u Beogradu Bocan-Harčenko nedavno je izjavio da Inicijativa, o kojoj ste govorili, nikada nije zvanično pokrenuta u ime „Trojke“ (EU, SAD i Rusije), iako se smatrala jednom od radnih opcija?

Što se tiče moje inicijative iz 2007. godine, nju je, naravno, u potpunosti podržala EU i američki član "Trojke", ambasador Frenk Vizner. Ambasador Bocan-Harčenko se nije protivio predlogu, čak me je ohrabrio da odletim u Moskvu i da ga predam ministru inostranih poslova Lavrovu. Nažalost, ruska vlada nije mogla da podrži predlog zbog stava premijera Srbije koji je bio kategorički protiv.

Da li će Kosovo poštovati Briselski sporazum i uspostaviti Zajednicu srpskih opština, a posle svih ovih godina od sporazuma da li je uopšte realno da se uspostavi ZSO?

Koliko sam shvatio, sve elemente Briselskog sporazuma treba da poštuju i sprovode sve uključene strane.

Da li je uvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije povezano sa pitanjem Kosova i da li bi uvođenje sankcija olakšalo poziciju Srbije kada je u pitanju dijalog sa Kosovom?

Ako Srbija želi da kredibilno nastavi na putu ka EU, treba da uloži sve moguće napore da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom Evropske unije. Ovo uključuje i pitanje sankcija Rusiji. Pitanje sankcija, dakle, nije toliko pitanje vezano za odnos Beograda i Prištine, koliko za odnos Beograda i Brisela.