Juratović: Poseta Šolca od velikog značaja, dogovoreno u dijalogu da se konačno sprovede u delo

Josip Juratović
Izvor: Privatna arhiva

Poseta kancelara Olafa Šolca Beogradu i Prištini je po mom mišljenju od velikog značaja jer pogotovo u vreme globalnih kriza znamo da je upravo region zapadnog Balkana područje koje je jako osetljivo na strane uticaje odnosno krize, smatra Josip Juratović, poslanik Bundestaga i predsednik odbora za Zapadni Balkan.

Nemački kancelar Šolc dolazi sutra u posetu Prištini i Beogradu, a kako navodi Juratović "zato će i ta poseta imati pre svega cilj očuvanja mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana".

"U tom kontekstu je i pitanje međusobnog poverenja i saradnje od velikog značaja kako u regionu tako i u odnosu regiona prema EU. Srbija se odlučila na put u EU i to je dobro ali isto tako očekuje i EU solidarnost u borbi za očuvanje međunarodnih konvencija koje je uostalom i Rusija potpisala, a koje je Putinov režim agresijom na Ukrajinu ozbiljno ugrozio", kaže Juratović u intervjuu za Kosovo onlajn.

Vaš komentar o otkazanoj poseti Sergeja Lavrova Beogradu, ali i "pretnjama" Moskve zemljama (Severna Makedonija, Crna Gora, Bugarska) koje se zabranile prelet?

Gospodin Lavrov je zaboravio da Bugarska vise nije članica Varšavskog ugovora već članica EU i NATO saveza. A i Severna Makedonija i Crna Gora su suverene države i deo slobodnog sveta. Slobodan svet nipošto ne sme dozvoliti ucenu bilo koje vrste. Pri čemu treba znati da slobodan svet nije samo slobodan već i solidaran.

Stav Nemačke kada je u pitanju Kosovo je poznat, da li i kako Berlin može dodatno da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine?

Mislim da je od velikog značaja da se jednom dogovoreno konačno i sprovede u delo. To je važno za obe strane, a pogotovo za međunarodnu zajednicu. Ceo region želi u EU onda je jako bitno da se ne kreće uvek ispočetka jer se u suprotnom stvara sve veći zamor oko ulazaka u EU kako u regionu tako i u samoj EU.

Kancelar Šolc će istog dana posetiti i Prištinu i Beograd. Kakvu poruku može očekivati premijer Kurti, i kada je u pitanju apliciranje za Savet Evrope?

Ulazak Kosova u Savet Europe može biti samo od obostrane koristi jer se Savet Evrope temelji na međunarodnim konvencijama i osnovnim ljudskim pravima. Dakle u zajedničkim organizacijama mogu lakše naći rešenja bolju budućnost njihovih građana.

U proteklih 100 dana dosta je bilo polemika i komentara oko bezbednosti na Balkanu usled ruske agresije na Ukrajinu – da li zaista postoji opasnost od izbijanja konflikta na Kosovu ili BiH po vama u ovom trenutku?

Već dugo pre agresije na Ukrajinu je na primer u BiH bilo zabrinutosti da li će biti rata. To su me često na ulici u Sarajevu pitali ljudi u strahu. Tu je puno pripomogla i priča o secesiji Milorada Dodika pa njegovih poseta Moskvi. I na kraju već i vrapci s krova pevaju o ruskim službama u regionu. Dakle ruski uticaj na Zapadnom Balkanu nije nimalo bezazlen. Upravo i iz tog razloga je poseta kancelara regionu od velikog značaja - signal da dok se solidarno ponašamo u regionu i EU nema bojazni za nove konflikte u regionu.