Kazanski: U EU niko bolje ne poznaje Balkan od Lajčaka, on je pravi čovek za rešavanje kosovskog problema

Rastislav Kazanski
Izvor: Facebook

Miroslav Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine, ali tek treba da se vidi kako će se slovački diplomata “slagati” sa specijalnim američkim izaslanikom Ričardom Grenelom po pitanju kosovskog problema. Profesor dr Rastislav Kazanski, načelnik odeljenja za studije bezbednosti Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa Univerziteta “Matej Bel” iz Banske Bistrice, za Kosovo Onlajn kaže da Brisel nije mogao da izabere bolju osobu za tu poziciju.

“Pazite, ja se u svojoj 20-godišnjoj praksi u sektoru bezbednosti i akademskom sektoru susrećem samo sa pozitivnim ocenama rada Miroslava Lajčaka. Celokupno je vrlo cenjen i u Slovačkoj uživa veliko poštovanje zahvaljujući svojim visokokvalitetnim stručnim kapacitetima ali i konkretnim veštinama i rezultatima u politici, kao i u diplomatiji. Ako kažem da je Slovačka ponosna na gospodina Lajčaka, onda nisam daleko od istine. Što se tiče njegove nove uloge, ne znam ko u EU poseduje takve profesionalne kompetencije i ekspertize za ovaj region kao on. Bio je šef slovačke diplomatije sa dosad najdužim stažom, uticajan je i ima kontakte, dobro zna kako iznutra funkcioniše EU, a nijedan evropski političar nije tako dobro upućen u region zapadnog Balkana kao on, što znači da je za mene njegov izbor bio apsolutno jasan i od mnogih i očekivan. S moje strane je potrebno naglasiti da gospodin Lajčak dolazi iz male zemlje, čime ističe svoje posredničke prednosti predstavnika EU i ne doživljava se kroz prizmu promovisanja interesa velesila u regionu.”

Kako ocenjujete negativne komentare Prištine u vezi sa Lajčakom?

“Načuo sam samo da ga je na Kosovu kritikovao predsednik Tači. Naravno, to je njegovo pravo kao predsednika države, a ja tu neću nikoga da branim, niti da napadam. Ali znate, mi imamo jednu izreku da se reči govore i hleb se jede. U politici pak važi da je diplomatija umetnost mogućeg, što znači da se stavovi dinamično razvijaju i mogu biti potpuno drugačiji na početku i na kraju. Primera u politici imate bezbroj.”

Da li je pandemija “ubila šansu” da se do kraja 2020. postigne kompromis u vezi sa kosovskim problemom?

“Ne bih to tako nazvao, naprotiv, prinudna pauza omogućiće konzistentne pripreme i istovremeno važi da ne samo zajednički interesi nego i zajedničke pretnje motivišu aktere na saradnju i dijalog. Bolje je 100 dana pregovarati nego jedan dan ratovati. Želim da naglasim da iako znam koliko je privlačno određivati različite termine, pogotovu na Balkanu, koji se ne ispunjavaju uvek, potrebno je pridržavati se sadržaja i kvaliteta dijaloga, a ne nekih vremenskih ograničenja.”

Kako se po vama EU snašla kada je reč o pandemiji?

“EU je imala sporiji početak jer nas je sve to iznenadilo, tačnije, države su delovale pojedinačno jer virus se nije proširio širom Evrope i nije imao istu dinamiku. Sad sami vidite da je EU uspela da se pokrene i kako se manifestuju uzajamna pomoć i solidarnost ne samo između članica EU nego i prema trećim zemljama, uprkos masovnim prevarama i dezinformacijama. I tokom pandemije se potvrdilo koliko je za Slovačku bitno članstvo u EU.”

Da li očekujete novu tenziju na Kosovu, s obzirom na odnose između Kurtija i Tačija, mnogi kažu Berlina i Vašingtona?

“Za mene je bilo iznenađenje koliko je brzo pala Kurtijeva vlada, koja je dobila relativno pristojan mandat i podršku na izborima, na kojima je narod izrazio želju za promenama. Jedini put da se ova kriza razreši je poštovanje ustava i pravnog poretka, koji mora poštovati svaki akter bez obzira na to ko je u vladi, ko je u opoziciji ili ko je protiv koga. Smatram da Kosovo danas ne može sebi dozvoliti luksuz političke nestabilnosti jer narod želi stabilnost i perspektivu u formi rasta životnog standarda umesto praznog populizma. I u ovo verujem - nudi se dijalog Beograda i Prištine, što je šansa koja se ne sme upropastiti, s obzirom na to da EU želi integraciju celog regiona. Morate pak pokazati da se možete međusobno dogovoriti.”