Krasnići: Kapaciteti bolnica na izmaku, trenutno smešteno 900 kovid pacijenata

Reporteri
Izvor: Reporteri

Veliki broj novih slučajeva zaraženih koronavirusom i sve veći broj hospitalizovanih stvaraju ozbiljne probleme zdravstvenom sistemu, rekao je generalni direktor Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova Valjbon Krasnići u intervjuu za Reporteri.

Krasnići upozorava da su kapaciteti bolnica na izmaku i dodao da se trenutno u klinikama i opštim bolnicama UKCK nalazi 900 pacijenata obolelih od koronavirusa.

Kakva je generalno situacija vezana za pandemiju koronavirusa na Kosovu?

"Kao i ostatak sveta i Kosovo se suočilo sa koronavirusom. Prvi slučajevi potvrđeni su 13. marta prošle godine, a jednogodišnji period pandemije može se podeliti u dve faze. U periodu od marta do juna bili smo na početaku pandemije i bilo je mnogo nepoznanica o virusu, ali bilo je i manje zaraženih. Tada smo uspeli da lečimo sve pacijente kojima je bila neophodna hospitalizacija na Infektivnoj klinici. Pre nego što su prvi slučajevi potvrđeni u saradnji sa Institutom za javno zdravlje izradili smo plan i osganizovali hitnu pomoć za prijem pacijenata, a zatim smo formirali odeljenje za njihovo lečienje i obučili osoblje Infektivne klinike o merama zaštite. Porastom broja slučajeva u aprilu cela Infektivna klinika transformisana je u kovid kliniku. Tokom  jula i avgusta, pored Infektivne klinike, bili smo prinuđeni da lečimo kovid pacijente i na pulmološkoj klinici, sportskoj medicini i bolnici Vučitrn, a uspeli smo da ga pretvorimo i Mitrovicu u kovid bolnicu.

Postoji li nedostatak medicinskog osoblja?

Odluka kosovske vlade od 5. jula 2020. godine obavezala je zdravstvene ustanove da reorganizuju medicinsko osoblje, kako bi imali dovoljno stručnajaka za lečenje zaraženih pacijenata. Odmah smo osnovali dve komisije, za reorganizaciju prostora i medicinskog osoblja. Tada smo odlučili da obustavimo godišnje odmore, jer nam nam je bilo neophodno kompletno osoblje, koje je odmah prešlo u kovid sistem rada. Trenutno imamo 2200 angažovanog osoblja za lečenje kovid pacijenata.  Potrebno nam je još medicinskih sestara, jer sada imamo dovoljni doktora nakon zapošljavanja specijalista.

Novi ministar Vitia raspisao je konkurs za prijem 210 medicinskih sestara, šta to praktično znači za vašu ustanovu?

Radujemo se što ćemo angažovati dodatno osoblje. Zatražili smo da i u narednom periodu nastavimo sa zapošljavanjem medicinskih sestara, jer je to zaista neophodno. 

Kakve mere treba preduzeti zbog aktuelnog povećanja broja novoinficiranih na Kosovu?

Svakodnevno smo u kontaktu sa nadženim ministarstvom i ustanovama uključenim u borbu sa koronavirusom. Od početka marta  koristimo maksimalno sve kapacitete i preopterećeni smo velikim brojem pacijenata. Broj zaraženih mora se smanjiti. Poslednjih meseci  primetno je slabo poštovanje mere, a to je jedini način da se smanji broj novozaraženih. Bez poštovanja mera ovakav trend će se nastaviti, a kapaciteti za bolničko lečenje su na izmaku.

Sa kojim se problemima pored pandemije još suočava Univerzitetska bolnica i Klinička služba Kosova?

Trenutno imamo veliki priliv pacijenata, a 900 pacijenata se leči širom zemlje. Sve opšte bolnice trude se da priskoče u pomoć i pruže usluge pacijentima.  Suočavamo sa nedostatkom slobodnih kreveta, pri čemu smo već jasno stavili do znanja da će svako povećanje broja kovid pacijenata, direktno uticati na nemogućnost lečenja ostalih bolesti. Ukoliko se ovakav trend nastavi, moramo nekako povećati kapacitete za smeštaj.

Stabilizovali smo snabdevanje madikamentima, sa izuzetkom dva ili tri leka, koji iz različitih razloga nisu dostupni. Definitivno smo rešili problem sa kiseonikom i uložili smo značajna sredstva za postavljanje rezervoare za tečni kiseonik u opštoj bolnice i  Univerzitetsko kliničkom centru.