Mesić: Međusobno priznanje nije nužno kao prvi korak u dogovoru Beograda i Prištine

Stjepan Mesic
Izvor: GazzetaExpress

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić u intervju za Kosovo Onlajn navodi da se nada da će pobeda Bajdena na američkim izborima uticati na dijalog između Beograda i Prištine, kao i da veruje da dve strane ne samo da mogu, nego i moraju da dođu do zajedničkog rešenja, kao i da međusobno priznanje nije nužno kao prvi korak u dogovoru Beograda i Prištine. 

Na kakav kompromis bi po Vama bila spremna srpska vlada, odnosno kosovka, i šta bi to trebalo ponuditi i jednim i drugima kako bi pristali na dogovor? Da li konačan dogovor podrazumeva po vama međusobno priznanje i da li je moguće postići dogovor bez međusobnog priznanja?

Suprotno mnogima, ja smatram da međusobno priznanje nije nužno kao prvi korak u dogovoru Beograda i Prištine. Nije toliko bitna forma, bitan je sadržaj. Do priznanja može doći u nekoj kasnijoj fazi. Najprije treba postepeno normalizovati odnose, i to u svim oblastima. Svojevremeno sam i javno zagovarao primenu modela sličnoga onome po kojemu su normalizaciju odnosa počele dve nemačke države. Bez međusobnog priznanja, bez razmene ambasadora, ali s otvaranjem Kancelarije za vezu i razmenom poseta, sve do najvišeg nivoa. Kancelarije za vezu između Beograda i Prištine, doduše, postoje i odnosi su donekle, kako ja to volim reći, relaksirani, ali treba ići dalje. Treba pomoći ljudima s obe strane granice da shvate kako je normalizacija u njihovom neposrednom interesu. Kada ta spoznaja prodre u širu javnost, onda će i političarima biti lakše povući poteze kojih se sada očito još plaše. A o tome što konkretno jedna strana drugoj može ponuditi, nije na meni da sudim. Osim, što ću ponoviti kako je za svaki uspešan dogovor potrebna spremnost na kompromis obe strane.

Kako gledate na dijalog između Beograda i Prištine, i da li verujete da dve strane mogu doći do konačnog rešenja tokom 2021?

Odgovoriću najpre u načelu. Da, uveren sam da dve strane ne samo da mogu, nego i moraju doći do zajedničkog rešenja. I to u obostranom interesu. Način postizanja toga rešenja je dijalog, bilo direktni, bilo preko posrednika, ali razgovarati se mora. Sporovi u pravilu završavaju pregovorima i kompromisima. Ne znam zašto bi drugačije trebalo biti u slučaju Srbije i Kosova. Hoće li to biti naredne godine, ne bih se usudio da prognoziram. Bilo bi dobro da bude, i opet, u obostranom interesu. No, za tako nešto potrebna je doza razuma i političke volje na obe strane. Kako trenutno s time stoji, ne znam.

Da li će izbori u SAD i pobeda Bajdena uticati na dinamiku pregovara?

Nadam se da hoće. Bajden dobro poznaje i Evropu, i region. Zbog njegovih jasnih stanovišta u vreme ratova na području bivše Jugoslavije neki ga danas prozivaju, prikazuju kao srbomrsca i tome slično. Mislim da to nije mudro, a nije ni tačno. Bajden je tada dao tačnu dijagnozu  stanja i, što se mene tiče, nadam se da će s jednako jasnim pogledima formulisati i politiku nove američke administracije prema jugoistočnoj Evropi. A to bi onda svakako moglo pozitivno uticati na dinamiku pregovora Beograd - Priština.

Kada će EU odobriti liberalizaciju viza za Kosova, i po vama zašto to još nije urađeno?

Na žalost, na to Vam pitanje ne mogu odgovoriti. Naprosto, ne znam, a praviti bilo kakve spekulacije bilo bi neozbiljno.

Zemlje Zapadnog Balkana teže ulasku u EU, ali teško je prognozirati kada bi te države mogle da uđu u Uniju. Vaš komentar kada bi se novi talas prijema u EU mogao očekivati?

Nikada nisam bio pristalica talasa ulaska, dakle zajedničkog ulaska grupa zemalja u EU. Mislim da je svaka zemlje – kandidat dužna ispuniti kriterijume i standarde što se traže za ulazak u Uniju. To je najčešće  najpoštenije. Zemlje koje su već u njenom članstvu, pogotovo susedi kandidata na ulazak u Uniju trebaju takvoj zemlje pomoći, pre svega svojim iskustvom, stečenim u procesu pristupnih pregovora. Nije stvar u tome da se Uniji obeća sve što ona traži, a nakon ulaska se nastavi po starome. Politika varanja ne prolazi, barem više ne. Bilo je neko vreme kada se zaista tako moglo i ima zemalja članica koje do dana današnjega nisu ispunile sve što su obećale, ali ta su vremena prošla. Sada se traži, kako se ono kaže, da dela slede reči.

Kako gledate na početak rada Specijalnog suda u Hagu, odnosno početak suđenja bivšem kosovskom predsedniku Tačiju i drugima?

Aktuelne sudske procese nikada ne komentarišem. Mogu, međutim, reći sledeće: uvek sam podržavao rad Međunarodnog suda u Hagu, a Specijalni sud na neki način nastavlja ono što je Hag započeo i dobrim delom i završio. Optužba ne znači neophodno i osudu. A i prvostepena osuda ne znači nužno da će na kraju biti potvrđena kao pravosnažna.

Hrvatska vlada je predložila Saboru da pošalje dodatne trupe na Kosovo. Kako gledate na to?

Ako u mirovnoj misiji na Kosovu postoji potreba za dodatnim vojnicima iz Hrvatske, ne vidim zašto Hrvatska toj potrebi ne bi udovoljila. I dok sam bio predsednik Hrvatske, snažno sam podržavao mirovne misije, osobito one “pod kapom” Ujedinjenih naroda. Mirovna misija nikada nije uperena ni protiv koga i niko ne bi trebalo da je doživljava kao neprijateljsku. Njena svrha, kao što i samo ime kaže, jeste da održi i sačuva mir. Učešće pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji NATO na Kosovu nesumnjivo je naš doprinos stabilizaciji prilika u regionu.

Volkov
28. Novembar 2020.
Vazno da su oni vas priznali i vi njih, a o nama nemojte voditi racuna.
Konj
28. Novembar 2020.
Stipe prvo vrati proterane srbe u hrvatsku pa onda komentariso kim i Srbiju
Milorad
28. Novembar 2020.
Ma kako je divno čuti ljude kao Mesića, Servera, Vebera i slične njima.
Najbolje se osećam kad su oni u svakom pogledu protiv nas .Jednog dana ako od strane tih ljudi pročitam nešto pozitivno o nama znači da smo negde debelo pogrešili.
Srbi samo složno.
Sveta
28. Novembar 2020.
Mesic bi trebalo da prisna ustaski genocid 41 i proterivanje 250000 srba sa podrucje Knina srpske kraine a sto se tice KiM Albancima amo vec jedn poklonili teritoriu sa stvaranjem Albanie a sada je dosta sa poklonima treba vratiti sve srpske teritorije nazad nadam se da ce ovaj drzavni razbijac doziveti SRBSKO UJEDINJENJE.