Miletić: Pre će doći do novih izbora nego što će Priština ukinuti takse

Dejan Miletic 1
Izvor: © Kosovo Online

Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić, u razgovoru za Kosovo onlajn navodi da je teško očekivati da će i u ovoj godini doći do pomaka u dijalogu Prištine i Beograda.

Treba biti realan i shvatiti da rukovodstvo Albanaca na prostoru KiM nije spremno na kompromise i da nema želju da postigne sporazum sa Srbijom. Oni veruju u odlazak Trampa i mnogo povoljnije okolnosti za maksimalizaciju svoje pozicije, tako da je u tom konktekstu teško očekivati konkretne rezultate. To bi trebalo iskoristiti u pravcu skretanja pažnje na to da sve što se radi na prostoru KiM jeste urušavanja ljudskih prava srpskog naroda, a ne treba zaboraviti da istovremeno pokrenemo još jaču diplomatsku ofanzivu da njihovu želju da prolongiraju bilo kakvo iznalaženje rešenja iskoristimo za poboljšanje naše pozicije.  

Šta očekujete od Aljbina Kurtija ukoliko postane premijer?

Kurti će nastaviti sa promovisanjem velikoalbanske politike i ne treba očekivati kompromise s njegove strane jer njega ne interesuje nezavisno Kosovo, nego ujedinjenje svih albanskih teritorija svuda gde su Albanci. Kurti je destabilizujući faktor u regionu jer „velika Albanija“ podrazumeva delove teritorije Severne Makedonije, Grčke, Crne Gore i Srbije.

Da li mislite da će Priština uskoro ukinuti takse?

Ne očekujem ukidanje taksi, pre ćemo imati nove izbore nego njihovo ukidanje.

Da li albanski političari greše kada misle da će uvek moći da računaju na podršku Vašingtona bez obzira na to šta rade, od uvođenja taksi do svega ostalog?

Svaki beskompromisan pristup diplomatiji je pogrešan, a to što imaju podršku određenih krugova u SAD samo znači da ti krugovi žele da što duže eksploatišu KiM i da ga zadrže kao konfliktno žarište, što će na kraju ozbiljno koštati albanski narod. Ne razmišljaju oni o običnom čoveku i boljitku.

Vaš stav o mini Šengenu?

To je konstruktivna ideja koja će se teško realizovati zbog snažnog otpora Albanaca na KiM, ali i mnogih u regionu. Pre svega mislim na Hrvatsku, koja ne želi prosperitet regiona i gubitka uticaja na tom području. Moje viđenje je da će biti opstrukcija s više strana, iako je svima u interesu da takav sporazum zaživi.

Da li Kosovo ostaje potencijalno žarište?

Naravno da ostaje potencijalno žarište jer i dalje postoji težnja da se Srbi proteraju sa KiM i to će se pre ili kasnije obiti o glavu običnom narodu, pre svega albanskom. To je problem koji će eksalirati, ali molimo se bogu da to bude što kasnije kako bi Srbija još ekonomski i politički ojačala. Albanci možda misle da vreme radi za njih, ali je u stvari obrnuto.

Kakav je uticaj velikih sila na ceo region, da li se nalazimo između čekića i nakovnja?

Oduvek je bilo tako, samo se ponekad više primećivalo, a ponekad manje. Kada je NATO video smisao svog opstanka kroz disciplinovanje ovog regiona i na uštrb srpskog naroda, desilo se šta se desilo. Danas se Srbija podigla ekonomski, što je preduslov svih preduslova, vojno je ojačala i razvila dobre odnose sa svim velikim silama, uključujući i SAD, koje imaju duboke unutrašnje probleme i nisu u situaciji da se bave za njih nebitnim regionom kao što je zapadni Balkan, osim u smislu da suzbijaju ruski uticaj.