Pahor: Nisam upoznat sa "non pejperom", ideje o promeni granica su potpuno neprihvatljive

Borut Pahor
Izvor: Telegrafi.com

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u intervjuu za Telegrafi, uoči posete Kosovu, da ne stoji ni iza jednog 'non pejpera i dodao da Slovenija ne podržava promenu granica na Balkanu i da su te ideje potpuno neprihvatljive.

"Nisam upoznat sa „non pejperom". Dozvolite mi da ponovim ono što sam već mnogo puta jasno rekao: ideje o promeni granica za mene su potpuno neprihvatljive. Ne podržavam stavove o promeni granica u regionu, jer se to nikada nije završilo mirno", rekao je Pahor.

Istakao je da je Slovenija protiv korekcije granica na Balkanu i da njegova zemlja podržava sporazume postignute između Beograda i Srbije i da će njegova zemlja pomoći Kosovu na putu integracija.

Predsedniče Pahor, koja je svrha vaše posete Kosovu?

Želeo bih da se konsultujem sa predsednikom Kosova pre Samita lidera – "Proces Brdo-Brioni" 17. 5. 2021. godine. Drago mi je što je predsednica Kosova Vjosa Osmani već potvrdila svoje učešće. Ovo će biti važan sastanak, jedan od najvažnijih u jedanaestogodišnjoj istoriji inicijative Brdo-Brioni.

Kako vidite odnose Slovenije i Kosova i i u čemu Slovenija može podržati Kosovo na putu integracija u Evropsku uniju?

Pozivamo Kosovo da ubrza unutrašnje reforme i podrži dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. Naša vlada takođe pomaže Kosovu u prenošenju znanja i iskustava, kao i u razvojnim projektima. Učešće Kosova u procesu Brdo-Brioni važan je aspekt naše podrške susedskim odnosima i evropskoj perspektivi svih zemalja.

Vidite li konačni sporazum između Kosova i Srbije u dijalogu?

Pre svega, važno je da se dijalog nastavi i intenzivira u konstruktivnom duhu. Ono što je dogovoreno mora se poštovati. Dijalog se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. Pažljivo pratite druge, npr. SAD. Sve je to važno, kako se čini, da obe strane imaju međunarodnu podršku. Mi u Sloveniji ćemo poštovati ono u čemu ćete se složiti sa Beogradom.

Šta očekujete od Procesa Brdo-Brioni koji će se održati ovog meseca?

Cilj samita je obeležavanje desete godišnjice inicijative "Proces Brdo-Brioni", što prošle godine nismo uspeli zbog epidemije. Pre svega, želeo bih da razgovaram o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Izgleda da je povjerenje u proces proširenja obe strane oslabilo, mnogi u EU govore o umoru od proširenja, dok se kod aspiranata EU taj cilj gura da bi postao sve manje atraktivan. Ovo je opasno, jer jača nacionalizme i traži alternative. Evropska unija je projekat mira i pomirenja i krajnje je vreme da se proširi na čitav Zapadni Balkan, koji je trenutno siva tačka okružena državama članicama EU. Zato se radujem otvorenoj i konstruktivnoj diskusiji o tome šta svako može učiniti sam i u međusobnoj saradnji kako bi se ubrzao proces proširenja i šta Evropska unija treba da uradi.