Petković: Priština mora da razgovara o formiranju ZSO 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Jedina pregovaračka platforma Prištine jeste da pokuša da isprovocira zvanični Beograd na neku neodmerenu reakciju, a ne da razgovara i rešava otvorena pitanja, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Nema smisla da Priština beži od teme formiranja Zajednice srpskih opština, jer će o njoj morati da razgovaraju, s obzirom na to da Beograd neće odustati od tog zahteva, rekao je Petković u intervjuu za "Novosti", nakon neuspeha poslednje runde dijaloga u Briselu zbog odbijanja predstavnika Allbanaca da se razgovara o temi koju je na dnevni red stavila EU i u trenutku dok iz Prištine stižu nove porvokacije o ujedinjenju sa Tiranom

Da li ima smisla pregovarati kada se opstrukcije nastavljaju, a Evropska unija očigledno nema mehanizam ili neće da izvrši pritisak na Albance? 

Predstavnici Prištine su u Brisel došli s jednim jedinim ciljem  – da potpuno obesmisle dijalog. Ne samo da su kategorički odbili da razgovaraju o formiranju Zajednice srpskih opština, već su otišli i korak dalje odbijajući da sa Beogradom razgovaraju i o pitanju energetike. Umesto što direktno nipodaštava Briselski sporazum, Kurtiju bi bilo bolje da se zamisli zašto su danas Đakovica, Priština, Peć i drugi gradovi monoetničke sredine očišćene proterivanjem Srba. Dodatno, provokacije radi, Kurti najavljuje da će tobože da obilazi srpske sredine iako bi mu bolje bilo da obilazi gradove u kojima je doživeo debakl na izborima. To su sve poruke u lice Evropskoj uniji. Siguran sam da su oni te poruke itekako dobro razumeli i nadam se da će na njih umeti da odgovore. 

Da li je došlo vreme da se briselski sporazumi proglase neuspešnim i da se pregovori vrate u okrilje Saveta bezbednosti UN?

Nema sumnje da bismo danas imali mnogo povoljniju poziciju da su pregovori ostali da se vode pod okriljem Ujedinjenih nacija, jer tamo imamo naše tradicionalne saveznike. Međutim bivša vlast na čelu sa Borisom Tadićem, Draganom Đilasom I Vukom Jeremićem odlučila jda ih izmesti u Brisel. Zbog toga Srbija danas plaća njihov ceh i vodimo razgovore gde nam je manevarski prostor manji od vrha čiode. Samo zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naš glas se danas čuje I mi smo u stanju da, kao vodeća zemlja po rastu BDP-a,  ekonomski pomognemo naš narod u južnoj pokrajini. To naš narod itekako dobro oseća i zna da ga danas država Srbija nikada neće ostaviti na cedilu. 

Predstavnici Srpske liste dali su ultimatum Prištini da formira ZSO do početka godine ili izlaze iz institucija. 

Ni mi ni Srpska lista ne razgovaramo jezikom ultimatum, to je bila poruka srpskog naroda koji je u tri nedelje bio na nišanu dugih cevi ROSU, naroda u koji su Kurtijevi specijalci pucali i koji je dve nedelje stajao na kiši i mrazu braneći svoje osnovno pravo na slobodu kretanja i nakon što je pala prva kap srpske krvi na severu Kosova i Metohije kada je teško ranjen Srećko Sofronijević. Srpskom narodu je dozlogrdilo da gotovo devet godina čeka da ostvari svoja kolektivna prava koja su sadržana u ZSO, dok se istovremeno Prištini tolerišu sva kršenja sporazuma I dogovora. Srpska lista je dobro čula poruku svog naroda koji je na poslednjim lokalnim izborima masovno izašao da glasa dajući nepodeljenu I apsolutnu podršku njihovim predstavnicima. 

I dalje ima velikih problema oko povratka raseljenih. Postoji li način da se ljudi ohrabre i vrate na svoja ognjišta?

Stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja je od dva odsto, najmanja je u jednom postkonfliktnom području na svetu. To dovoljno govori o odsustvu bilo kakve političke spremnosti u Prištini da se dopusti povratak Srba na njihova vekovna ognjišta. Oni se od povratka sistematski odvraćaju različitim tajnim optužnicama, hapšenjima, uzurpacijom imovine, fizičkim I pravni nasiljem, ali I skrnavljenjem srpskih grobova, čime se šalje poruka da mir na Kosovu i Metohiji nemaju ni živi ni preminuli Srbi. Koliko god su velike opstrukcije od strane Prištine, zvanični Beograd čini sve da stvori uslove za održiv povratak našeg naroda, poput izgradnje povratničkog naselja Sunčana dolina nadomak Zvečana,  I drugih infrastrukturnih projekata u koje se danas ulaže više nego za poslednih 40 godina zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.

Kurti je nedavno poručio Beogradu da Kosovo neće priznati Srbiju dok je na snazi Ustav iz 2006. godine.

Očigledno je da Kurti mnoge lekcije iz političke teorije i prakse nije uspeo da savlada jer njegovo takozvano priznanje nikome na svetu nije potrebno. Srbija je međunarodno priznata država i članica svih međunarodnih organizacija, uključujući i Ujedinjene nacije, čiji hodnici I kuloari su za njega jedina dostupna tačka i to samo ponekad.  Tu činjenicu bi Kurti morao dobro da zna, pre nego što i pomisli da može da uslovljava dijalog njegovim snovima da kadrira I odlučuje o najvišem pravnom aktu Srbije.