Petrič: Razmena teritorija više nije deo dijaloga

Petrič
Izvor: You Tube/Print Screen

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič izjavio je da se čini da promena granica između Kosova i Srbije, koju je podržavala bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i njen pregovarački tim, više nije na stolu EU, prenosi Gazeta Ekspres.

Petrič je u intervjuu za Kosovapres istakao da je najnovija izjava specijalnog izaslanika Ričarda Grenela važna i da postoje jasni pokazatelji da SAD žele evropsko rešenje za Kosovo.

U prošlosti ste bili duboko uključeni u diplomatske napore Zapada za rešavanje statusa Kosova. Znam da ste i sada u toku. Kao što vidite, EU je pojačala napore za obnavljanje dijaloga, a vi ste pobornik pregovora posredstvom Brisela. Sa vaše tačke gledišta, kako vidite razvoj pregovora između Kosova i Srbije?

Nakon prevremene objave Specijalnog suda u Hagu, u vezi sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, stvari na Kosovu su se promenile, naročito budućnost dijaloga Beograda i Prištine. Samit u Vašingtonu je odložen i sumnja se da će se ikada održati. Uvek sam bio veliki pobornik dijaloga posredovanog od EU i još uvek sam uveren da će uspeti samo evropski kompromis, podržan od strane Beograda i Prištine. Uveren sam i da SAD u tome imaju veoma važnu ulogu. Ali, pošto će konačna odluka zavisiti od SB UN, gde Rusija i Kina imaju pravo veta, Moskva i Peking takođe moraju biti stalno obavešteni. Podržavam obnovljeno posredovanje EU sa Miroslavom Lajčakom na čelu i  takođe sam srećan zbog francuske i nemačke inicijative. Trajno rešenje mora biti sveobuhvatno - političko, ekonomsko i tako da u ovaj kompromis između Beograda i Prištine bude uključen visok standard ljudskih i manjinskih prava - i podržan od strane EU i UN.

Direktno aktiviranje visokih evropskih lidera kao što su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i šef spoljne politike EU Đuzep Borelj u procesu dijaloga nesumnjivo stvara mnogo očekivanja za ozbiljne rezultate. Kao diplomate, kakvi su vaši utisci o toj dinamici, šta očekujete?

Veoma sam optimističan sada kada su velike evropske sile postale aktivne. Neka Brisel i Vašington pronađu zajedničku osnovu uz pomoć Nemačke koja predsedava EU. Sledećih šest meseci biće od presudnog značaja za pronalaženje rešenja.

Sada, nakon neuspeha  sastanka u Beloj kući 27. juna, ambasador Ričard Grenel je dao izjavu u znak podrške evropskim naporima, da li to znači da će Brisel na kraju biti centar dijaloga između Kosova i Srbije?

Poslednja izjava Grenela je važna i postoje jasni pokazatelji da SAD žele evropsko rešenje. Pokušajmo da dovedemo Vašington do rešenja koje zaista donosi mir regionu.

Odnosi između SAD i Evrope dotakli su najnižu tačku od Drugog svetskog rata, zbog neslaganja oko načina vođenja dijaloga, imajući u vidu izjavu ambasadora Grenela, da li očekujete da će SAD podržati dijalog prema evropskom modelu?

Sada postoji razlog da verujemo da će SAD i Evropa ponovo udružiti snage. U prošlosti smo videli da kada su Evropa i SAD bili zajedno postigli mnogo toga. Ovu formulu treba obnoviti.

Evropska unija snažno se protivila ideji o razmeni teritorija između Kosova i Srbije kao "mogućnosti za postizanje mirovnog sporazuma" između dve strane. Sad kad su izgleda razgovori dobili na zamahu, mislite li da je ta ideja već mrtva?

U pravu ste, ideja o međusobno dogovorenom razgraničenju, koju su podržali Mogerini i njen pregovarački tim, više se ne nalazi na stolu EU. Ali, da vam kažem jedno, samo ako postoji pravi kompromisni sporazum između Beograda i Prištine, rešenje će imati šanse za uspeh u budućnosti. Pa neka pregovarači rade svoj posao. U stvari, oni moraju naporno da rade, jer će mir zavisiti od njihove posvećenosti. Biće teško, ali je ostvarivo. Razmislite samo o mnogim dogovorima koji su sklopljeni tokom godina. Poznato je da mnogi od njih još uvek treba da se sprovedu, Zajednica srpskih opština još uvek čeka. Iskoristimo vreme i primenimo već dogovorene delove dijaloga. Ovo će izgraditi poverenje i pomoći svim građanima da se osećaju sigurnije u svojoj domovini.

Pre nekoliko meseci Aljbin Kurti bio je premijer Kosova i stvorio se utisak da je stekao velike simpatije, posebno kod evropskog rukovodstva. Sad kad se čini da će razgovore posredovati EU, da li mislite da će nedostajati Kurti u tim pregovorima?

Da biste bili snažni, potrebna vam je zajednička pozicija u dijalogu. Tu je Kurti  važan, ali mora naći zajedničku vezu sa drugim političkim snagama na Kosovu. Sećam se koliko je bilo teško okupiti sve grupe pred Rambuje. Ali, čim je to postignuto, pregovori su napredovali. Ovo bi danas trebalo da bude primer ujedinjenog pristupa.

Kosovsku delegaciju u razgovorima vodi premijer Kosova Avdulah Hoti. Deo opozicije na Kosovu ne smatra njega legitimnim i kredibilnim, jer je na tu poziciju došao posle pada Kurtijeve vlade na vrhuncu pandemije. Da li verujete da je sadašnje rukovodstvo u stanju da postigne sporazum sa Srbijom, s obzirom na to da oni nemaju stabilnu parlamentarnu većinu i da je teško ratifikovati sporazum u Skupštini Kosova u ovom odnosu snaga?

Protekli nemiri nisu bili korisni za Kosovo i pokazali su duboke podele. Međutim, Evropljani su priznali Hotijevu vladu i priznali ga kao predstavnika Kosova. Da, u pravu ste, izgleda da trenutna vlada nije baš jaka. Ne znam da li bi bilo bolje održati nove izbore uskoro da bismo imali potpuno legitimnu i jaču vladu. Građani Kosova će morati da odluče da li žele politički ujedinjenu vladu, koja predstavlja sve njene građane. Ali, za to će glavni političari morati da sednu zajedno i donesu takvu odluku.

Od dana kada je Nemačka preuzela predsedavanje EU, na Kosovu se stvorila nada za liberalizaciju viza. Da li se takvo nešto može dogoditi u roku od šest meseci?

U Nemačkoj mnogi podržavaju liberalizaciju viznog režima, neki u EU još uvek su protiv toga, uprkos činjenici da je Kosovo pre izvesnog vremena ispunilo zahteve EU. Jasno je da je pandemija takvu odluku dodatno otežala. Ali se nadamo da će nemačko predsedavanje EU aktivno pratiti dešavanja oko liberalizacije viznog režima. To bi bio važan prvi korak ka integraciji Kosovara u Evropu.

Vofgang Petrič je austrijski karijerni diplomata. Na Balkanu je bio angažovan u period od 1997-1999 kao ambasador Austrije u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. U istom periodu, između oktobra 1998. i jula 1999. godine, bio je i specijalni predstavnik EU za Kosovo. Na  toj dužnosti, vodio je pregovaračke timove EU u februaru i martu 1999. godine u razgovorima o Kosovu na konferencijama u Rambujeu i Parizu.

 

 

Konstantin
18. Jul 2020.
I nikad nece biti dve ipo miliona albanci samo na kosovo i vi sanjate ovako tako nikad i vi znate po nesto qete da kazite narod pa ovako vuqiq ovako daqiq pa bash nista o tome samo galama nemoi da lazite svoi narod to je sanja se ne znam bash dobro serbski zato
slavo
29. Avgust 2020.
Nikad kosovo nece biti drzava niti ko u srbiji sme da podpise