Petrič: Skeptičan sam prema rešenju SAD za Kosovo, Evropa da vodi dijalog, uključiti i Ruse ili će kvariti dogovor

Petric
Izvor: Printscreen

“Izjava austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da se Beč ne bi protivio dogovoru između Beograda i Prištine koji bi podrazumevao i korekciju granice data je da bi se ustalila (utvrdila) pozicija Austrije i ona je na liniji onoga šta je visoka predstavnica Federika Mogerini zagovarala prethodne dve godine”, tumači austrijski diplomata i nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič za Kosovo Onlajn.

Pozicija Austrije je u suprotnosti u odnosu na Nemačku prema pitanju korekcija granica. Kako to komentarišete?

Drugačija mišljanja su normalna. I Merkelova je odlučila da ne podrži takvo moguće rešenje u ovom trenutku, ali pregovori nisu ni počeli prema tom pitanju. Moja pozicija je oduvek bila da ako postoji mogućnost za mirni kompromis zašto ne dozvoliti liderima Prištine i Beograda da razgovaraju o tome u više detalja.

Ali je to veoma kompleksno pitanje i morate, naravno, da imate podršku naroda koji bi bili obuhvaćeni tom odlukom. Morate da izvestite ljude šta bi to značilo i da onda donesete odluku. Želim da istaknem da je veoma bitno da se sve uradi transparentno i demokratski i onda ćemo videti. Ako počnete pregovore i ne znate kakav će ishod biti, reći ne bilo kom predlogu koji dolazi od lidera u regionu, prema mom mišljenju nije dobar diplomatski potez. Ceo region je na putu ka članstvu u EU, i kao EU moramo da slušamo i analiziramo sve.

Kako komentarišete izjavu češkog predsednika Zemana o mogućem povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Praga?

Imam specifično mišljenje o predsedniku Češke. Pričao je mnoge stvari, ali on nije taj koji odlučuje. Naravno da je jasna indikacija da su političari u EU postali nestrpljivi jer traje toliko dugo da se završi dijalog. Ovo je i kritika EU i Federike Mogerini koja je u proteklih pet godina bila glavni medijator u tim razgovorima i pre toga njenih prethodnika. Moramo da dođemo do kompromisnog rešenja, mirnog rešenja, građani na obe strane moraju da budu uključeni i da se saglase s tim jer je to demokratski proces. Sve se odvija previše sporo prema mom mišljenju i to je glavni problem, jer onda političari postaju nestpljivi kao Zeman. 

Da li smo blizu rešenja za Kosovo?

Ne verujem da je brzo rešenje bilo moguće sada naći u Njujorku. I uopšte sam skeptičan prema bilo kom američkom rešenju, jer mi smo u Evropi, i mi Evropljani, i na Kosovu i u Srbiji, moramo zajedno da nađemo dobro rešenje. SAD je važna, supersila, ali Evropa je ta koja mora da vodi taj dijalog.

Kako komentarišete novog ruskog ambasadora Harčenka i stav Moskve prema kosovskom pitanju?

Rusi su bili istorijska sila na Balkanu, pogotovo kada je u pitanju pravoslavni svet. Lično mislim da Rusi moraju da odigraju svoju ulogu, jer ako ih isključite, kako bi neki u Evropi voleli, Rusi neće biti konstruktivni i kvariće bilo kakav dogovor.

Rusi prema mom mišljenju moraju biti umešani kao tokom ratova u Jugoslaviji kada je Moskva bila deo balkanske kontakt grupe. Kao diplomata više volim da svi koji imaju interes u regionu budu deo dijaloga, i SAD i Rusija, ali želim da naglasim da EU tu mora da bude glavna. 

Koliko Bregzit može da odvrati pažnju EU sa Balkana?

Uskoro ćemo imati novu evropsku komisiju i mislim da ćemo imati ubrzanje pregovora oko Kosova. Da će to biti veoma bitno pitanja za evropsku komisiju. 

Džon Nomikos, direktor Istraživačkog Instituta za evropske i američke studije u Atini je nedavno istakao da je problem broj jedan za zapadni Balkan albanska mafija. Vaš komentar?

Naravno to je to pitanje od velike važnosti jer svuda gde nemate finalno rešenje za problem sile kao mafija ili neke druge kriminalne organizacije koriste to, jer je za njih to najbolja moguća situacija gde oni profitiraju. Ako nemate dovoljno saradnje između Beograda i Prištine, ali i drugih poput BiH i Severne Makedonije, to se onda dešava. Zato se mora naći rešenje i onda svi zajedno krenuti protiv kriminalnih struktura.

Musa
29. Septembar 2019.
Pa sada je savetnik vucica i treba da kaze da i Rusija treba da se ukljuci. Ako ona se ukljuci onda nece biti dogovo