Rakić: Pobeda Srpske liste je pitanje opstanka, da pokažemo slogu i odlučnost

Goran Rakić
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Lokalni izbori na Kosovu 17. oktobra nastavak su političke borbe za opstanak i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima, cilj Srpske liste je da ostvari još jednu pobedu i u rukama srpskog naroda zadrži sve opštine sa srpskom većinom, a da osvoji i dovoljno odbornika da se i u opštinama gde Srbi nisu u većini čuje njihov glas, poručio je u intervjuu za Novosti predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Rakić je istakao da, iako su zbog jednostranog poteza Prištine bili prinuđeni, da više od polovine predviđenog vremena posvete odbrani osnovnih ljudskih prava, rezultati koje su postigli daju za pravo da sa svojim narodom, baš kao i na prelazima Jarinje i Brnjak i na ovim izborima pokažu jedinstvo, slogu i odlučnost.

"Da bismo realizovali velike ciljeve i zadatke koji su pred nama, nova radna mesta, investicije, kapitalne projekte u srpskim sredinama, od neprocenjivog značaja je i podrška naše države i predsednika Aleksandra Vučića koji je sve vreme uz svoj narod. Treba nam pobeda 17. oktobra", kaže Rakić.

Albanske partije stale su iza jednog zajedničkog kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, može li to da ugrozi pobedu kandidata Srpske liste?

Ovi potezi albanskih partija nas ne iznenađuju. Ne sumnjam da će masovnom podrškom Srpskoj listi narod osujetiti nameru albanskih partija da osvoje vlast u Severnoj Mitrovici. Moramo da ostanemo na visini zadatka jer je to administrativni, zdravstveni, obrazovni, politički, kulturni centar Srba na Kosovu. I naši sunarodnici na jugu su zagledani u svoju Severnu Mitrovicu kao bastion slobode.

Da li ste zadovoljni dogovorom o registarskim tablicama?

Najveća vrednost sporazuma je u tome da je situacija mirna, da nema naoružnih specijalaca na prelazima i da je građanima omogućeno da koriste svoja vozila. Raduje me da se sporazum primenjuje kao što je i dogovoren, ali i što su pokrenuta dva vrlo važna pitanja. Jedno se tiče uvođenja verbalnog delikta u slučaju Ivana Todosijević, a drugo formiranje Zajednice srpskih opština. Zato je i važno da na ovim izborima srpska lista osvoji vlast u svih 10 opština sa srpskom većinom. Isto tako očekujem i da Evropska unija natera Prištinu da implementira ono što je dogovoreno, a što je od izuzetnog značaja za očuvanje mira.

Očekujte li da Evropska Unija ispuni obećanje i ZSO konačno nametne kao temu u nastavku dijaloga u Briselu?

Pitanje formiranja Zajednice srpskih opština je pitanje svih pitanja. Vreme je pokazalo da je bez krovne institucije srpskog naroda ZSO, otvorena "pandorina kutija", a kosovske institucije nemaju ni kapacitete, a ni političke volje da se bave problemima Srba. Na primeru registarskih tablica videlo se Koliko je nesprovođenje sporazum iz Brisala opasno je štetno. Na kraju pitanje formiranja Zajednice srpskih opština je pitanje kredibiliteta Evropske unije koja je garantovala potpisane sporazume.

Kako gledate na ubrzano naoružavanje Kosovskih bezbednosnih snaga u čemu im posebno pomaže Hrvatska?

Lično sam protiv bilo kakve militarizacije ovog prostora. To je bespotrebno bacanje novaca i podizanje tenzija kod srpskog naroda. Našim komšijama Albancima nedostaju radna mesta, putevi, socijalna i zdravstvena podrška, a ne oružje, Nadam se da će to shvatiti i u Prištini. Ukoliko želimo da gradimo budućnost mir i prosperitet, onda su investicije Prištine u oružje bačen novac. Mladi Albanci ne odlaze jer nema oružja, već jer nedostaje ekonomske perspektive.

Miodrag iz Peći
12. Oktobar 2021.
Srpska Lista do pobede! 💪💪💪