Server: Ako Tramp izgubi na izborima, promeniće se pristup SAD pitanju Kosova

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Mnogo se očekuje od predstojećeg sastanka predstavnika Prištine i Beograda u Vašingtonu, specijalni izaslanik Ričard Grenel je naglasio da će se diskutovati isključivo o ekonomskim pitanjima, ali američki stručnjak za Balkan Danijel Server u intervjuu za Kosovo Onlajn izjavio je da ne veruje sasvim u takve najave aktuelne administracije SAD.

"Moraćemo da sačekamo i vidimo. Biće mi drago ako budu diskutovali o ekonomskim pitanjima poput uklanjanja necarinskih trgovinskih barijera i primene tehničkih sporazuma koji su već postignuti između Prištine i Beograda", rekao nam je Server.

Ričard Grenel je naveo da je ideja o korekciji granica bila delo Džona Boltona. Vaš komentar?

Ukoliko ovo predstavlja napor da se okonča razgovor o promenama granica, pozdravljam gospodina Grenela zbog prepoznavanja razgraničenja kao loše ideje. Međutim, ova administracija nije poznata po pričanju istine. Moraćemo da pričekamo i vidimo šta će se dogoditi.

Može li dogovor između Beograda i Prištine biti postignut do kraja ove godine?

Naravno, možete imati sve vrste sporazuma između Beograda i Prištine pre izbora u SAD, što je ono što Grenel želi. Međutim, malo je verovatno da će biti postignut dogovor o međusobnom priznavanju i ulasku u UN, što su velika pitanja.

Ukoliko Tramp izgubi na predsedničkim izborima, da li će se promeniti pristup SAD kosovskom problemu?

Da. Gospodin Bajden će biti predan protivnik bilo kakvim promenama granica kako bi ugodio etničkim razlikama na Balkanu i drugde. On će biti daleko snažniji zagovornik suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova nego što je to bio gospodin Tramp i snažno će podržati kandidaturu Srbije za pristupanje EU, kao i blisku američku saradnju s EU na Balkanu i drugde.

Bokojoker
21. Jun 2020.
Ovaj bi mogao u penziiu
Hakari Kurtimuti
25. Jun 2020.
da penzija u pakao
Leonora
28. Jun 2020.
Dajte prostora mladim i mladjim ljudima u svjetu da vode politiku.Mladi na birou i cekaju...a ova starudija zauzela fotelje svuda u svjetu.