Server: Predstavnici Srba u Kurtijevoj vladi ne moraju da budu Srpska lista

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins" Danijel Server za Kosovo Onlajn navodi da Vašingtonski sporazum nije "mrtav" nakon pobede Aljbina Kurtija, ali ističe da u budućoj vladi ne moraju da budu predstavnici Srpske liste, uprkos apsolutnoj pobedi ove partije.

Aljbin Kurti je rekao da mu dijalog sa Beogradom nije prioritet, ali sve čestitke zvaničnika EU naglasile su važnost dijaloga. Da li je to pritisak na Kurtija?

Da, ali trebalo bi da im odgovori: "Šta ćete učiniti za mene? Bezvizni režim bilo ko"?

Da li mislite da će Kurti u vladu uključiti pripadnike manjine, uključujući srpske predstavnike, Srpsku listu?

Pretpostavljam. To zahteva Ustav, mada nije neophodno da budu sa Srpske liste, ako sam dobro razumeo.

Da li očekujete, nakon formiranja vlade na Kosovu, da će se Vučić i Kurti sastati u okviru dijaloga do kraja godine. Sami ste izjavili da posle kraja ove godine neće biti mogući ozbiljni pregovori sa Srbijom?

Sastanak je lak. Postići nešto je teško.

Kakav stav očekujete od američke administracije prema Kurtiju i Vjosi Osmani?

Očekujem da će administracija Bajdena poštovati demokratski izbor građana Kosova. Nema razloga da toplo ne pozdravimo saradnju sa Aljbinom i Vjosom.

Ukoliko Kurti ne obezbedi dve trećine za izbor predsednika, da li će to dovesti Kosovo u novu krizu?

Pretpostavljam, ali "kriza“ je možda prenaglašavanje. Kosovo će naći način da izabere predsednika. To je deo posla premijera da se dogovori.

Da li je Vašingtonski sporazum "mrtav“ sada nakon Kurtijeve pobede?

Ne nužno. Sporazum nikada nije iznosio mnogo više od primene nekih transportnih veza koje su već dogovorene. To nije loša ideja.

Ja
18. Februar 2021.
I te manjine su ljudi narod sto imaju poverenja i to samo u srbiju mi pripadamo srpskom narodu na prava i pravdu naroda na slobodi !!!!!!
Ja
18. Februar 2021.
Srpska lista je zivot i pravda naroda za zajednicki zivot i buducnost i bolji zivot svih gradjana mi pripadamo srpskom narodu kome smeta srpska lista ?!!!!!
Zvezda
19. Februar 2021.
Srpska lista je najveci neprijatelj srpskog naroda na Kosovu. Gde zivis ti?