Server: Tramp koristi Kosovo i Srbiju samo za kampanju, Bajden će imati drugačiji pristup

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Nakon Vašingtonskog sporazuma očekivani nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je otkazan, zvanično zbog kovida-19, iako mnogi sumnjaju da je to zaista pravi razlog, a američki stručnjak za Balkan Danijel Server u razgovoru za Kosovo Onlajn navodi da nema ideju zašto je sastanak otkazan i da je to pitanje na koje bi pre svega trebalo da odgovore Evropljani.

Kada smo već kod koronavirusa, kako gledate na to što je i Donald Tramp nedavno objavio da je pozitivan na kovid-19?

Njegov odgovor na zarazu je tokom cele godine bio neodgovoran i opasan. Kovid-19 je do sada zbog Trampove nesposobnosti ubio više od 200.000 Amerikanaca. Sada i on snosi posledice. Nije bio u stanju da zaštiti ni sebe ni zemlju.

Da li će Vašingtonski sporazum "preživeti“ novembarske izbore?

Biće brzo zaboravljen, bez obzira na to ko će pobediti na izborima. Trampa nije briga za Kosovo i Srbiju, izuzev kao kampanjski trik. Bajden će imati drugačiji pristup.

General Vesli Klark je naveo da je Vašingtonski sporazum izuzetno koristan, ali samo u slučaju ako se smanji uticaj Kine i Rusije u regionu. Vaš komentar?

U Vašingtonskom sporazumu ne vidim ništa što bi značajnije umanjilo uticaj Rusije i Kine, čak i ukoliko bi bio primenjen u potpunosti.

Kako gledate na to što EU i dalje nije uvela viznu liberalizaciju za građane Kosova. Da li bi SAD trebalo da ukinu vize za ljude sa Kosova?

Sramota je što EU nije odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, iako je Priština ispunila sve uslove. SAD takođe imaju uslove i ukoliko Kosovo ispuni te uslove, trebalo bi da od Vašingtona dobije vizne olakšice. Međutim, ne očekujem da se tako nešto dogodi u vreme veoma antimigrantske Trampove administracije.