Simić: Da nismo prihvatili garantovana mesta u vladi, prepustili bismo ih miljenicima Prištine

Igor Simić
Izvor: Večernje novosti

U slučaju da nismo prihvatili garantovana mesta u novoj vladi, to bi bilo vrlo neodgovorno prema građanima koji su pokazali jedinstvo 6. oktobra, a dalo bi prostor da miljenici Prištine bez podrške građana zauzmu pozicije koje pripadaju srpskom narodu i da odlučuju na štetu građana, rekao je potpredsednik Srpske liste i poslanik u parlamentu u Prištini Igor Simić u intervjuu Jedinstvu.

Simić je govorio o tome zašto je Srpska lista često na udaru od pojedinaca i u Prištini i u Beogradu zbog učešća u institucijama u Prištini i šta za Srbe na Кosovu znači ekonomsko i političko jačanje Srbije.

Da li je interes Srba na КiM da njihovi predstavnici budu u institucijama ili van njih, odnosno šta bi Srbi dobili bojkotom institucija u Prištini?

Srpski narod, ali i svi građani koji Srbiju doživljavaju kao svoju zemlju na Кosovu i Metohiji, plebiscitarnom podrškom je poslao jasnu poruku Prištinii i međunarodnoj zajednici da samo Srpska lista, koja sledi politiku predsednika Aleksandra Vučića, ima njihovu podršku u borbi za prava i interese srpskog naroda unutar prištinskih institucija. U slučaju da nismo prihvatili garantovana mesta u novoj vladi, to bi bilo vrlo neodgovorno prema građanima koji su pokazali jedinstvno 6. oktobra, ali bi dalo prostor da miljenici Prištine bez podrške građana zauzmu pozicije koje pripadaju srpskom narodu i odlučuju na štetu građana, kao što su radili u situacijama kada su to mogli. U takvoj situaciji među prvim zakonima koji bi se našli u skupštini bi bili zakon o otimanju srpske kulturne baštine i svetinja Srpske pravoslavne crkve. Tako nešto nikada ne smemo dozvoliti. A što se tiče ovih kritika, one dolaze od neodgovornih pojedinaca.

Srpska lista je česta meta Prištine zbog konsultacija sa Beogradom, ali  tako se nešto može čuti i od pojedinaca iz srpskog nacionalnog korpusa. Šta je cilj jednih, a šta drugih?

Više je nego jasno da jedinstvo koje je ostvareno kroz postojanje Srpske liste smeta svima koji bi više voleli da Srbi budu razjedinjeni, a samim tim i slabi, u izuzetno teškim i izazovnim vremenima u kojima se nalazimo. Uprkos animozitetu koji pojedinci više i ne kriju prema Srpskoj listi mi ćemo nastaviti da čuvamo i unapređujemo i jedinstvo i svoje odnose sa našom državom, jer je to jedini put našeg opstanka. Svako ko se usudi da se tome usprotivi najdirektnije udara na temelj opstanka i postojanja Srba na Кosovu i Metohiji, i to nije slučajnost.

Da li se poboljšala bezbednost Srba na КiM od vođenja Briselskog dijaloga i očekujete li njegovo obnavljanje?

Ma koliko da su pregovori teški oni su jedini način da se spuste tenzije i građani okrenu ka životnim pitanjima. Nepostojanje dijaloga pogoduje samo onima koji su navikli da u mulju ostvaruju svoje lične, najčešće materijalne interese. Podaci pokazuju da je uvek u trenucima kada nije bilo dijaloga broj napada u kojima su žrtve Srbi, njihova imovima ili naša sveta crkva povećavan.

U kojoj meri ekonomska snaga Srbije, ali i pozicioniranje njene spoljne politike utiče na život Srba na КiM? Imate li utisak da međunarodni faktor danas ima malo više sluha za potrebe srpskog naroda na Кosmetu?

Svako jačanje Srbije se najdirektnije odražava na život Srba na Кosovu i Metohiji. Jačanje naše zemlje u ekonomskom smislu je osnovni preduslov jačanja pozicije naših građana na Кosovu i Metohiji. Najbolji pokazatelj ovih odnosa je realizacija plana predsednika Aleksandra Vučića „Srbija 2020-2025”, u okviru koga preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju država investira u realizaciju više od 349 projekata u vrednosti od preko 150 miliona evra. Jačanje ekonomske moći prati jačanje i međunarodnog ugleda Srbije, a time je i položaj našeg naroda ali i nas kao njegovog političkog predstavnika osnažena. Što se međunarodne zajednice tiče, uz svo poštovanje prema njima, lično smatram da se moramo uzdati u svoju zemlju, našu Srbiju, jer da nema njene podrške i finansiranja naših škola, zdravstevnih ustanova, Univerziteta, specijalnih službi, lokalnih i drugih institucija ne bi postojao život za Srbe i nealbance na Кosovu i Metohiji.