Suroi: Ako zavisi od Srpske liste, vlada može biti formirana samo uz saglasnost Vučića

Suroi - intervju TV Ora
Izvor: Print Skrin - Jutjub

Male su šanse da nova kosovska vlada bude formirana, a činjenica da je za njeno izglasavanje neophodno učešće Srpske liste znači da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima odlučujuću ulogu, rekao je u intervjuu za TV ORA publicista Veton Suroi, prenosi Koha.

Suroi je rekao da pokušaj formiranja nove vlade "veoma loša, opasna i nepotrebna avantura", a kao glavnog krivca za političku krizu u zemlji označio je kosovskog predsednika Hašima Tačija. Kako je dodao, formiranje nove vlade je neustavno i neće imati ni legitimitet kod naroda.

Može li se stvoriti vlada bez odluke Ustavnog suda?

Imamo pokušaj  stvaranja nove realnosti bez izricanja odluke Ustavnog suda. Ako je to tačno, suočićemo se sa dve vlade, jedna zasnovana na ustavnoj proceduri i druga koja ima za cilj da dobije većinu glasova u parlamentu, ali je izgrađena mimo postupka koji propisuje ustav. Ova situacija sada stvara nepotrebno političko trvenje, zamislite kako će biti ako se zaista realizuje.

Da li se može vladati bez izlaska na nove izbore?

Nalazimo se u situaciji kada trenutna politička situacija zahteva proceduralna rešenja, a proceduralno rešenje je izjašnjenje pobednika izbora. Dok se pobednik  izbora ne izjasni o novom premijeru, situacija ostaje ista kao sada, sa vladom u ostavci. Kako se bliži kraj prve faze pandemije, bilo bi dobro da političke partije sednu i postignu sporazum o izlasku iz ovog političkog zastoja, u skladu sa ustavom. Ali sada imamo koordinirano delovanje između Tačija i užeg rukovodstva DSK da formiraju vladu, koja bi gospodinu Tačiju više odgovarala i to je situacija koja pogoršava političku klimu u zemlji u situaciji sa pandemijom.

Nazvali ste je novom krijumčarenom vladom koja se sastoji od tri liste.

Prethodna vlada formirana je bez potrebe za Srpskom listom. Oni su bili tu  u okviru ustavne obaveze, ali nisu bili deo koalicije. Insistiranje na formiranju nove vlade, kojoj je nužno potrebna Srpska lista znači da Vučić ima veto na formiranje vlade Kosova. To znači da se Vlada Kosova može formirati samo uz saglasnost Vučića. To je situacija koja opterećuje novu vladu. Druga je 'Ruska lista' koju je vodi Pacolli, ruski izaslanik na Kosovu. Predstavlja mentalitet fuzije javnog interesa sa interesom privatnog biznisa, što je ruski model u politici. Bez njegovih glasova nemoguće je formirati ovu koaliciju. Neki poslanici se plaše da neće moći da budu izabrani u sledećem mandatu, postoje ministri koji se plaše da neće biti ministri u narednom mandatu, a zatim sledi niz aktivnosti u okviru javnih preduzeća, od onih koji se osećaju ugroženim zbog reformi Kurtijeve vlade.

Da li odlazak sadašnje vlade donosi opasnost, može li doći do građanskog sukoba?

U požar ne treba duvati, ima dovoljno vatre. Potrebna nam je opreznost i dogovor koji bi doveo do prevremenih izbora kad god je moguće.

Da li koalicija DSK-ABK može biti održiva vlast?

Ne mislim da će uopšte formirati vladu. Uložiće se napori, ali ovo krijumčarenje je neustavno i nema legitimiteta i neće imati legitimitet od naroda. To je veoma loša, opasna i nepotrebna avantura, uglavnom za one aktere koji su ušli u to.

Da li su SAD igrale ulogu u obaranju Kurtija?

To je orkestracija Tačija koji je dugo personalizovao svoju politiku i interese u različitim privredno-kriminalnim aktivnostima, čak i u tom  smislu da zahteva neku vrstu amnestije za moguće krivično gonjenje. Ova njegova akcija je na žalost uspela kod DSK, ovo mu je sledeća avantura.

Zvanična Tirana ćuti, juče je Kurti izjavio da Rama nije odgovorio na njegovo pismo.

Ne znam kako da to objasnim. Znam da je Albanija, kao i svaka druga država, potpuno normalno  duboko uronjena u obavezu rešavanja kovida-19. Ovako treba da bude i na Kosovu, koje se nažalost suočava sa političkom krizom koju je samo stvorilo.

Zašto je amnestija srpskih zločina na Kosovu u prvi plan izbacila medijske ličnosti, Batona Hadžijua, za koga se zna da je blizak i predsedniku Tačiju i premijeru Rami? On je takođe  govorio o ukidanju Specijalnog suda i ridefiniciji Severa.

To je deo Tačijevih napora u pregovorima sa Vučićem, i to nije ništa novo. Prošle su dve godine od kada je Tači pokušao da stvori uslove za opštu amnestiju i raspuštanje Specijalnog suda. U jesen prošle godine Tači je uputio pismo državnom sekretaru SAD-a Pompeu tražeći da se Specijalni sud raspusti i dobio je negativan odgovor. Spominjanje ove tri stvari nije slučajno,  iskazano je nešto o čemu se pregovaralo i još su u toku pregovori. Ne postoji mogućnost amnestije, ratni zločini su neoprostivi. Takođe nije moguće ukinuti Specijalni sud zato što je on integrisan u Ustav. Ustav treba izmeniti i ovo je komplikovan postupak.Ovo je pokušaj stvaranja političkih nemira kako bi se skrenula pažnja na takvo pitanje.

Da li Kosovu preti da postane Republika zaborava?

Opasni su napori Tačija i Srbije u pokušaju da uklone pitanje odgovornosti za rat na Kosovu sa dnevnog reda. Jedna od glavnih prepreka pomirenju bila je činjenica da Srbija neće prihvatiti da je odgovorna država za štetu, za zločine, za ubistva koja su se dogodila na Kosovu. Od 13.000 ubijenih u ratu na Kosovu, više od 10.000 su civili. Preko 8600 njih su Albanci. Za to nije odgovoran nijedan vojnik, oficir, ubica koji nije poštovao pravila, već je odgovorna država Srbija.

Da li postoji neki sporazum koji se čuva kao tajna?

To nije sklopljeni sporazum, to je nacrt koji su Tači i Vučić dugo razmatrali. Dogovorili su se o mnogim stvarima. Ali Tači je svestan da ga ne može biti potpisa bez podrške vlade Kosova i bez podrške šireg spektra. To je ono što ga muči.

Da li je moguće sklopiti sporazum o granicima sa novom vladom Avdulaha Hotija?

Ne mislim tako. Svaki korak koji ide u tom pravcu samo će destabilizovati Kosovo. Sporazumi između država o miru sklapaju se sa stabilnim, a ne destabilizovanim strankama. Ideja da Kosovo treba destabilizovati, kako bi se dogovor što pre postigao nije ono što će uspeti.

Kakva će biti uloga EU u ovom procesu? Tačijeva kancelarija saopštila je da neće sarađivati sa Lajčakom.

To je možda Tačijev lični izbor, ako on neće da se sastaje ne mora. EU, EK i specijalni izaslanik treba da postanu ambiciozniji u pregovaračkom procesu, u prošlosti su bili slabi. Oni su stvorili proces koji je potrošio vreme, energiju, ali nije dao velike rezultate. U neku ruku to je pogoršalo položaj Kosova. Ozbiljan pregovarački proces zahtevaće od strana da unapred stvore ozbiljniji pregovarački okvir. Kosovo nema luksuz da sedi sa Srbijom i beskrajno razgovara o beskorisnim stvarima, trebalo bi da govori o suštinskim pitanjima. Tako će biti uspostavljeni odnosi između dve države.

Danas se razgovaralo o tajnoj poseti Tačija Albaniji.

Imamo slike trilera, film u kojem predsednik tajno ulazi u drugu zemlju, u kojoj azijski oligarh leti u Tiranu da postane član kosovskog parlamenta i glasa za novu vladu. Izgleda kao triler koji bi oduševio gledaoce.

Priština nije dozvolila Pacoliju da uđe u zemlju i izbegne karantin, Tirana se pokazala velikodušnom.

U demokratiji nema potrebe da se krijete. U Britaniji, premijer nije samo išao u karantin, već je otišao u bolnicu, jer je bolestan. Ne znam zašto je u demokratiji potrebno sakriti ono što je predsednik radio u Albaniji i gde je danas Bedžet Pacoli. Mi se bavimo manifestacijama tajnosti i to je produkt potrebe da ne budemo transparentni. To proizilazi iz potrebe za ilegalnim procesom. Zbog toga se sve ove akrobacije rade.

Vaš komentar ekonomske krize zbog koronavirusa.

To je mnogo ozbiljnija kriza od one iz 2008. godine. Ne samo što se bavimo uticajem ekonomske krize do ovog trenutka, već i kada izađemo iz karantina u leto ove godine, suočićemo se sa mogućnostima da imamo još jedan talas. To znači da se ceo svet mora pripremiti za novu normalnost, novi oblik ekonomskog i društvenog života i ekonomsku cenu.
Uticaj ekonomske krize osetiće se svuda, male zemlje će možda osećati manje, ali svejedno Albanija i Kosovo će to osetiti u pogledu broja nezaposlenih i nemogućnosti otvaranja novih radnih mesta. To će se dosta osetiti u turizmu u Albaniji. Moramo se pripremiti za novi talas bolesti i ekonomskog uticaja na jesen.

misterNO
30. April 2020.
Verovatno je Vučić kriv i što nema sloge medju albanskim partijama! Mora da je kupio par političara iz Prištine koji rade za njega! Te „DB-ovske“ metode, te konspiracije da se uvek traži krivac spolja, da je za sve kriva Srbija i neki od predsednika Srbije, to je dokaz samo kompleksa niže vrednosti ili izražavanje nemoći u vlastitim redovima. Onog trenutka kada budete pogledali sami sebe u ogledalo, kada shvatite da nemate kadra koji može da vodi jednu državu, da država nije mesna zajednica i da svakodnevno kršenje Ustava nije isto što i kršenje predizbornih obećanja i da to sve neko prati i ocenjuje sa strane, tog trenutka možda vam neko i pomogne. „Najmladja demokratija na svetu“ koja puni budžet donacijama, jednoga će dana postati i „stara demokratija“. Šta ćemo tad?