Zubenica: Koalicija Kurtija i Mustafe neće dugo trajati

Mišel Zubenica
Izvor: Printscreen

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica u intervjuu za Kosovo Onlajn navodi da gaf kosovske spoljne politike u vezi sa Jamajkom samo pokazuje sve slabosti političkog sistema na Kosovu.

Šta nam govori „slučaj Jamajka“, ko je odgovoran za taj nesporazum?

Očigledno je da, pre svega, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova nema poseban kvalitet, s obzirom na to da nema jasnu sliku o tome ko je priznao Kosovo, a ko nije. Takav gaf pokazuje da u njihovom političkom aparatu ne postoji jedinstvena politika.

Da li će se sukob između Tačija i Kurtija produbljivati?

Mislim da hoće. Kurti je kroz kampanju išao sa tezom da su Tači i Haradinaj uništili budućnost građana Kosova, a s druge strane, Tači će poziciju predsednika koristiti za jačanje svoje partije za neke naredne izbore. Ne treba zaboraviti i da je Tači američki čovek od 1999. godine, dok je Kurti više pristalica bliskih odnosa sa nekim evropskim zemljama.

Zamenika premijera Hotija su gađali jajima u znak protesta zbog ukidanja taksi, kako to komentarišete?

Kurti je poznat kao radikalni nacionalista koji je u kampanji, kao i pre toga, govorio da ne želi pregovore sa Beogradom. A čim je formirana vlada počeo je da menja priču pod međunarodnim pritiskom. Moguće je da će ga u narednom periodu, ukoliko povuče takse, određen deo albanske zajednice okarakterisati kao izdajnika.

Isa Mustafa je izjavio da takse treba ukinuti bez reciprociteta. Da li to pokazuje prve pukotine u koaliciji DSK-a i Samoopredeljenja?

Ta koalicija neće dugo trajati, ne zbog taksi, već zbog prevelike konkurencije između Kurtija i Mustafe. Isa Mustafa je u prethodnim vladama bio i sa Tačijem i sa Haradinajem, dok je Kurti u tom smislu potpuno nov. Ukoliko dođe do nekih vanrednih izbora ili raspada koalicije, nije isključeno da se Mustafa vrati nekadašnjim partnerima.

Hoće li Aljbin Kurti dočekati kraj godine na premijerskom mestu?

Postoje jaki pritisci iz Vašingtona da se reše vrlo važne stvari kako na Kosovu, tako i u odnosima Prištine i Beograda, kao i da se nastavi dijalog i da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma. To su teški politički procesi, dovoljno ozbiljni da uzdrmaju svakog političara na Kosovu, pogotovo Kurtija, koji nema dovoljno političke snage. S druge strane, ukoliko Kurti bude kooperativan, mogao bi da uz pomoć međunarodnih partnera prevaziđe sve probleme i ojača dovoljno da vodi neku vrstu samostalne politike u odnosu na partnere i Tačija.