Beriša: DPK želi nove institucije što pre, spreman da glasa za novu vladu

Beriša
Izvor: RTK2

Kandidat Demokratske partije Kosova za poslanika Hisen Beriša izjavio je da ta stranka želi formiranje novih institucija što pre i da je stoga spremna da, ukoliko je potrebno, svoj glas da novoj vladi kako bi bila što pre formirana.

„Mi imamo svoje stavove. Lider DPK (Kadri Veselji) je rekao da će podržati institucije. Lično mislim da institucije treba formirati što pre. Trudićemo se da budemo konstruktivna opozicija, da podržimo politički proces o svim zajedničkim temama koje su otvorene za celo Kosovo“, rekao je Beriša.

I zato, kaže, ako su Pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova potrebni glasovi, spremni su da ih daju.

Međutim kaže i da institucije nastale kao rezultat izbora 6. Oktobra “iz takvog iskrivljenog procesa” neće biti verodostojne.

„Proces prebrojavanja, zatim nalazi koje je predstavila predsednica CIK Valjdete Daka, govore o kriminalizovanom procesu” rekao je on i dodao da je tu bilo i pogrešnih obrazaca ili poteza koji su oštetili brojanje glasova.

Dodaje da, uprkos tome što se dogodilo tokom procesa prebrojavanja, njegova stranka želi da se uspostave nove institucije što je pre moguće.

Beriša je naveo da će ostati pri stavu pridržavanja kosovskog ustava i da će podržati samo “mogući sporazum sa Srbijom koji garantuje granice u kojima je Kosovo priznalo više od 100 zemalja sveta”.