SLS podnela 42 od ukupno 100 žalbi stranaka, Petrović očekuje rezultate

cik
Izvor: © Kosovo Online

Ukupno 100 žalbi stranaka koje su učestvovale na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu podneto je Žalbenom veću, rekao je za Kosovo Pres predsedavajući sekretarijata tog veća Mulj Desku.

Politički subjekti i kandidati koji nisu zadovoljni konačnim rezultatima CIK-a imali su pravo da podnesu žalbe do jutros u 10 časova. 

  • Najviše žalbi podnela je Samostalna Liberalna Stranka, ukupno 42.
  • Demokratski savez Kosova podneo je 23 žalbe.
  • Demokratska partija Kosova 12 žalbi.
  • Koalicija Inicijativa-ANK-PD podnela je šest žalbi.
  • Samoopredjeljenje je podnelo pet žalbi. 
  • Partija kosovskih Srba podnela je četiri žalbe.
  • Jednu žalbu podnela je Demokratska stranka kosovskih Aškalija.
  • Koalicija VAKAT takođe jednu.

 

Petrović očekuje da će žalbe dati rezultate

“Ovi izbori nisu bili slobodni, a glasanje nije bilo tajno što se navodi i u izveštaju posmatračke misije EU. Verujem da je bilo i više nepravilnosti, ali je SLS prikupio dokaze za 42 slučaja kršenja izbornih pravila, rekao je predsednik ove partije Slobodan Petrović, u izjavi za RTV Kim.

Različaite su nepravilnosti u ta 42 slučaja, dodao je Petrović.

“Mi smo te žalbe potkrepili dokazima, to su papiri koji su predati Komisiji. Od toga gde se jasno vidi da se naši glasovi gube od Opštinske izborne komisije do Centralne izborne komisije do toga da imate jedan broj glasačkih listića koji su iz drugih mesta, kao što je opština Štrpce”, naveo je predsednik SLS.

Petrović tvrdi da raspolaže dokazima da su glasačke kutije otvarane i da je utvrđeno da u njima nije isti broj glasačkih listića kao u zapisnicima.

“Neki listići fale, a u nekim kutijama ima višak listića. Mi tražimo da se glasovi u tim kutijama ponovo prebroje”, kaže Petrović i dodaje da je samo u opštini Kamenica zabeleženo da je u kutijama bilo 250 glasačkih listića manje nego što je navedeno u zapisniku.

Predsednik Samostalne liberalne stranke očekuje da će ove žalbe dati rezultate.

“Mi očekujemo da se te žalbe usvoje jer to su činjenice, to su dokazi. Naš je zahtev da se ponovo provere sve te kutije da bi na taj način bio utvrđen još veći broj nepravilnosti i da će shodno tim nepravilnostima CIK odlučiti da li će na pojedinim mestima biti ponovljeni izbori”, naveo je on.

Petrović za neregularnosti tokom glasanja nije želeo da optužuje nikoga konkretno, ali je naveo da je Samostalna liberalna stranka na ovim izborima pokradena.

On očekuje da nadležni organi pronađu počinioce.

“Šteta je napravljena i organi koji imaju mandat moraju da pokrenu procedure”, zaključuje Petrović.