Trajković: Zabrana glasanja sa srpskim dokumentima - planirana odluka

Moma Trajković
Izvor: © Kosovo Online

Povodom odluke Centralne izborne Komisije Kosova (CIK) da na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima građani mogu da glasaju samo sa kosovskim dokumentima, član predsedništva Srpskog nacionalnog Foruma Momčilo Trajković kaže da je „očigledno da je to uputstvo najverovatnije poteklo iz nekih međunarodnih krugova, jer aktuelna vlast u Prištini takvu odluku nije mogla, niti smela, sama da donese“.

Trajković je u izjavi za Kosovo Online rekao da „čak veruje“ da je u pitanju interni dogovor između zvaničnika iz Prištine i međunarodne zajednice.

„Kada je Albancima odgovaralo da po svaku cenu uvuku Srbe u institucije sistema na Kosovu, pogotovu kada je trebalo inkorporirati sever Kosova u kosovski sistem, tada je data saglasnost da se može glasati sa srpskim dokumentima. Očigledno je da im je tada takva odlika bila potrebna jer je opšte poznata stvar da je nekada srpski građanin mogao da glasa čak i uz zdravstvenu knjižicu kao dokument. Sada kada su Srbi integrisani sve ovo im nije potrebno i ovakve odluke mogu da ukidaju“, ocenio je Trajković.

Komentarišući odluku predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa da smeni savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, Trajković je ocenio da Bolton „nije smenjen zbog Kosova, već iz nekih drugih razloga“.

„Bolton je smenjen jer je davao nadu da neke stvari ovde mogu da se menjaju. Iako sam lično protivnik bilo kakvog razgraničenja kao rešenja za kosovsko pitanje, kao i podrške takvom planu, Bolton je bio za to“.

Međutim, kako tvrdi Trajković, američki diplomata „iako je zastupao stav o podeli, bio je važan za srpsku politiku jer je svojim izjavama iz temelja definisao neke stvari“.

„Svojim izjavama on je ustvari i samu američku politiku prema Kosovu doveo u pitanje. Mislim da je mnogo izgubljeno što nije tu i ja sad posmatram kakav će biti njegov naslednik, za koga će najverovatnije biti postavljen Boltonov zamenik. Takođe i očekujem da mu je bivši savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost preneo neke bitne pojedinosti tako da verujem da novi savetnik predsednika neće biti van političke platforme koja se tiče Kosova“, zaključio je Trajković.

Anonymous
18. Septembar 2019.
Kako da glasaju sa tudze Dokumente mora da imaju kosova Dokumente ja isto nemogu glasat u hrvatsku sa kosova dokumente gdi vi zivite boga mi ponekad mislim da ste dzunglasi...