Žalbe Ustavnom sudu neće zaustaviti formiranje institucija

CIK
Izvor: Koha ditore

Rezultati izbora 6. oktobra nisu definitivni ni nakon što je Centralna izborna komisija juče objavila konačne procente po strankama, jer neke partije su podnele žalbe Panelu za žalbe i prigovore.

Kako prenosi Koha, poslednja instanca je Vrhovni sud.

Koalicija NISMA - ANK zahteva poništavanje glasova poslatih poštom iz Srbije, navodi se u tekstu, ali uprkos tim žalbama mogu se započeti procedure za stvaranje novih institucija.

Panel ima 72 sata da odluči o pritužbama, a ako se odbiju kao neosnovane, žalbe se mogu podneti Vrhovnom sudu, nakon čega, ukoliko se drugačije ne odluči, CIK može da nastavi sa potvrđivanjem rezultata.

„CIK potvrđuje konačne rezultate izbora, nakon što je završio sve procedure na biračkim mestima i centrima za prebrojavanje, i kada za sve žalbe u vezi sa glasanjem i brojenjem odluči IPŽP, a zatim i na bilo koje žalbe na odluke Panela za žalbe odlučivaće Vrhovni sud Kosova “, kaže Zakon o opštim izborima.

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani rekao je da, ako Ustavni sud odobri zahtev, može tražiti poništenje tih glasova, a to bi zatim podrazumevalo ponovno potvrđivanje i vraćanje mandata za  NISMA.

„Glasovi se poništavaju, utvrđuje se  da NISMA prelazi prag i da se izborni rezultati ponovo potvrđuju. Ali to radi samo Vrhovni sud, na osnovu odluke Ustavnog suda “, rekao je Hasani.

Prema njegovim rečima, ako NISMA zahteva privremene mere, Ustavni sud mora brzo da donese odluku.