Armend Muja kandidat Samoopredeljenja za poslanika iz Južne Mitrovice, stari aktivisti izostavljeni

Gazzeta Express
Izvor: Gazzeta Express

Pokret Samoopredeljenje u Južnoj Mitrovici najavio je da će se Armend Muja i Arjeta Fejza iz Mitrovice kandidovati na izbornoj listi za poslanike, dok će stari aktivisti tog pokreta biti izostavljeni, piše Gazeta ekspres.

Pristupanje Armenda Muje Samoopredeljenju bilo je jedna od glavnih tema ove nedelje. Iako je njegovu kandidaturu za poslanika moglo da predloži predsedništvo Samoopredeljenja, tako nešto se nije dogodilo.

Muju je nominovao odbor u Južnoj Mitrovici, a niko iz stare garde aktivista nije predložen za listu kandidata za parlament. Jedan od poznatih aktivista Samoopredeljenja je Faruk Mujka.

Odbor je prvobitno predložio Faruka Mujku, koji je dugogodišnji predsednik odbora PS u tom gradu, pišu lokalni mediji. 

Međutim, predsedavajući Samoopredeljenja Aljbin Kurti iznenada je u trku uveo Armenda Muju, koji je juče postao član pokreta. Kurti je odlučio da ga uvede u mitrovački odbor.

Kurti je imao priliku da novopridošlog Muju stavi na izbornu listu na sopstveni predlog ili predlog predsedništva, jer prema najnovijim odredbama statuta stranke 25 odsto izborne liste predlaže lider, a 25 odsto uže predsedništvo. Savet glasa o predlozima odbora, koji predlažu 50 odsto liste.

Međutim, nakon uvrštavanja Armenda Muje na listu, Mujka se povukao iz trke.

Mujka je aktivista Pokreta Samoopredeljenje više od deset godina, predsednik je odbora i zamenik gradonačelnika Južne Mitrovice u dva mandata kao i zamenik predsednika Generalnog saveta stranke.