Baraljiu: Predsednik Skupštine automatski preuzima funkciju vršioca dužnosti predsednika Kosova

Mazlum Baraljiu
Izvor: Koha ditore

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu smatra da po principu analogije novi predsednik Skupštine automatski preuzima i funkciju vršioca dužnosti predsednika Kosova, koju trenutno obavlja Vjosa Osmani, prenosi RTK.

Osmani je na funkciju vršioca dužnosti predsednika stupila 5. novembra 2020. godine, po odlasku Hašima Tačija u Hag, a šestomesečni mandat ističe joj 5. maja 2021.godine.

Baraljiu smatra da izborom novog predsednika parlamenta Osmani automatski prestaje funkcija, iako to nije eksplicitno navedeno u Ustavu.

"Budući da imamo takvu situaciju sa vršiocem dužnosti predsednika, novi predsedavajući skupštine trebalo bi da automatski preuzme ovu funkciju. Iako ovo pitanje u Ustavu nije definisano, primenjuje se princip analogije. Ipak, diskutabilno je da li sa novim predsednikom skupštine započinje novi šestomesečni mandat ili se samo produžava privremeni mandat Vjose Osmani, koji je u toku“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Baraljiu.

Iz Pokreta Samoopredeljenje još uvek ne saopštavaju ko će biti novi predsednik Skupštine, koji bi po Barljiuu trebalo da nasledi Vjosu Osmani na poziciji vršioca dužnosti predsednika.

Baraljiu smatra da Kurtiju neće biti problem obezbeđivanja kvoroma prilikom izbora novog predsednika Kosova, pošto poslanici imaju obavezu prisustva sednicama parlamenta.

Datum izbora novog predsednika Kosova još nije određen.

U toku su konsultacije Kurtija i Osmani sa parlamentarnim partijama, a završavaju se u petak poslednjim razgovorom sa novim liderom DSK Ljumirom Abdidžikuom.

Prethodno je lider Samoopredeljenja najavio da će formirati vladu bez učešća albanskih partija i Srpske liste, uz učešće isključivo predstavnika ostalih manjinskih lista. Konstitutivna sednica osmog saziva kosovskog parlamenta zakazana je za 22. mart.