Bljaka: DPK kopirao program ABK

Gazeta ekspres
Izvor: Gazeta ekspres

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Ljuljzim Bljaka optužio je Demokratsku partiju Kosova da je kopirala ideju ABK o fondu od milijardu evra za ekonomski oporavak.

Reagujući na raniju objavu portparola DPK Avnija Bitićija, Bljaka je istakao da očekuje da će i druge partije kopirati njihov program.

Naglasio je da se program ABK zasniva na ekonomiji, bezbednosti i vladavini zakona, razvoju i spoljnoj politici, koje je taksativno naveo u objavi na Fejsbuku.

Istakao je da ekonomija, kao prvi stub garantuje oporavak i ubrzani ekonomski razvoj, koji će se realizovati kroz “Paket za obnovu“ i "Savez za razvoj“, tj. sažetak mera i interventne politike kao odgovor na hitna i akutna pitanja sa kojima se Kosovo trenutno suočava do brzog i održivog ekonomskog razvoja.

“Bezbednost i vladavina prava - drugi stub, pruža garanciju za funkcionisanje sigurne i zaštićene države u skladu sa zakonom”, naveo je u objavi Bljaka.

Prema njegovim rečima treći stub – Razvoj uključuje politike i akcije usmerene na napredak, kroz razvoj zdravstva i obrazovanja, zaštitu životne sredine, podršku građana i stvaranje harmonije za dostojanstven i napredan život.

“Spoljna politika - četvrti stub je oblikovan kao odraz potreba zemlje, u cilju jačanja Kosova u međunarodnoj areni, novih priznanja, članstva u međunarodnim organizacijama i jačanja i produbljivanja odnosa sa našim strateškim partnerima, SAD kao i druge savezničke zemlje. U okviru ovog stuba, poseban akcenat smo dali članstvu Kosova u NATO-u sa tačnim opisom politika i akcija koje ćemo slediti da bismo obezbedili članstvo Kosova u NATO-u”, dodao je u objavi Bljaka.

Pozvao je Bitićija da poseti ABK.

“S najvećim poštovanjem ću mu dati Izborni program 2021-2025, koji detaljno precizira politike i akcije koje osiguravaju razvoj i unapređenje naše zajedničke države“, poručio je Bljakaj Bitićiju u objavi.