CIK: Biće razmotrena preporuka za ponovno prebrojavanje glasova na 500 izbornih mesta

CIK-brojanje glasova
Izvor: Ekonomia Online

Centralna izborna komisija razmatra danas u 13 časova preporuku Komisije za ljudska prava, za ponavljanje procesa brojanje glasova na oko 500 biračkih mesta, potvrdio je portparol CIK Valjmir Eljezi, prenosi Gazeta Ekspres.

Eljezi je rekao da će u okviru razmatranja Izveštaja Centra za brojanje i rezultate, tema sednice biti i preporuka Komisije za ljudska prava za ponavljanje brojanja glasova na oko 500 biračkih mesta.

"Mogu da potvrdim da će na današnjem sastanku u 13 časova CIK biti prezentovan izveštaj Centra za brojanje i rezultate, kao i preporuka za ponavljanje brojanja na oko 500 biračkih mesta. Članovi CIK razmotrće preporuke i doneti odluku", izjavio je Elezi.

Portparol CIK naveo je i najčešće razloge za ponavljanje brojanja, koje je Komisija za ljudska prava navela u preporuci.

"Komisija za ljudska prava je došla do ovih preporuka, jer konkretna biračka mesta nisu mogla da prođu proces revizije. Razlozi su različiti i uglavnom se odnose na pogrešan unos broja glasova političkih partija i kandidata za poslanike i pojavu da na određenim biračkim mestima kandidati za poslanike imaju viče glasova od političke partije", rekao je Eljezi.

Prethodno kandidati za poslanike nekoliko političkih partija javno su zatražili ponavljanje brojanja glasova posle vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih 14. februara.