CIK sutra donosi konačnu odluku o Kurtiju

Kljan Kosova
Izvor: Kljan Kosova

Sudsko veće Kosova i Centralna izborna komisija započeli su danas verifikaciju lista političkih partija, na kojima su i imena kandidata koji u poslednje tri godine imaju pravosnažne presude, piše Reporteri.

Ovaj proces će se završiti u sredu, 20. januara, a onda će se znati i da li će Aljbin Kurti moći da ostane na spisku poslanika Samoopredeljenja.

Spiskovi političkih partija sa kandidatima za poslanike biće predmet verifikacije u šest institucija rekao je portparol CIK Valjmir Eljezi.

"Posebna pisma su poslata u 6 institucija kako bi se zatražila potvrda podobnosti kandidata u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima. Uz ova pisma ide lista kandidata za poslanike koji su predati CIK-u. Član 29., koji govori o podobnosti ili sposobnosti kandidata, pokazuje ko ne može biti verifikovan kao kandidat za zamenika“, rekao je Eljezi za Gazeta Ekspres.

Iz Sudskog saveta Kosova, rekli su za T7 da imaju bazu podataka u kojoj su registrovana sva lica osuđena pravosnažnom presudom. Podaci iz ovog registra mogu se verifikovati za vrlo kratko vreme. Dva dana za ovu verifikaciju više su nego dovoljna za nas kao instituciju. Proces verifikacije je vrlo jednostavan, jer verifikuje da li bilo koji kandidat političkih subjekata postoji u ovoj bazi podataka ili ne“, naveli su u Savetu.

Ukoliko utvrde da osobe koje su se kandidovale za poslanike imaju pravosnažne kazne, Centralna izborna komisija treba da odbije njihovu potvrdu za učešće na izborima 14. februara.