Civilno društvo traži da se ispitaju glasovi bošnjačke zajednice

Glasanje
Izvor: Kosovo Online

Civilno društvo na Kosovu zahteva odgovor od lokalnih i međunarodnih aktera, kako su rekli, na flagrantno kršenje političkih prava bošnjačke zajednice i romske zajednice na Kosovu, zbog uskraćivanja prava na zastupanje zagarantovano i rezervisano Ustavom Kosova, prenosi Koha.

U jučerašnjoj reakciji bošnjačkih organizacija civilnog društva na Kosovu, podseća se u tekstu, navodi se da su „prema preliminarnim rezultatima, bošnjačke političke stranke na ovim izborima dobile 7.000 glasova više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore. Lista koja se borila za zagarantovano mesto za Bošnjake dobila je najveći broj glasova u oblastima u kojima po popisu stanovništva uopšte nema Bošnjaka ili ih je vrlo malo u poređenju sa primljenim glasovima“.

Prema njihovim rečima, glasovi koje je osvojila bošnjačka stranka od onih koji nikada pre ovih izbora nisu glasali za neku bošnjački ili romsku stranku i gde nema dokaza da žive Romi ili Bošnjaci, ukazuje da su ovi glasovi naručeni i organizovani.

„Štaviše, ova situacija nas navodi na verovanje da orkestrirani glasovi uopšte nisu od kosovskih Srba, već da su to ukradeni glasovi, što predstavlja kršenje njihovih prava, u čije ime se donose politike koje nisu ni u njihovom intresu. Znajući otvorenu vezu sa institucijama Srbije subjekta za kojeg se sumnja da je izvršio ovu orkestraciju, bez oklevanja se može reći da je reč o intervenciji druge države na kosovskim izborima“, dalje se navodi u saopštenju.

Prema njima, u sličnim okolnostima, kada su se druge zemlje umešale u izbore država članica EU ili SAD, došlo je do višeslojnih institucionalnih istraga i javne osude mešanja.

„Na Kosovu vlada samo tišina. Ovo je takođe zbog osetljivosti situacije, jer se radi o pravima zajednica koje žive na Kosovu, u kojem slučaju istražne institucije nemaju hrabrosti da rade svoj posao, zbog ćutanja lokalnih i međunarodnih političkih institucija,što je neshvatljivo i čudno. Mi, organizacije civilnog društva na Kosovu, verujemo da bi sve zajednice na Kosovu trebalo da uživaju jednaka prava. Smatramo da su bošnjačka i romska zajednica važne, kao i sve druge zajednice, uprkos činjenici da su u mnogo manjem broju“, navodi se u saopštenju.

Organizacije civilnog društva na Kosovu pozvale su političke institucije na Kosovu, kao i strane ambasade prisutne na Kosovu, posebno one iz zemalja KVINT-e, da zaštite prava manjina uprkos njihovoj brojčanoj veličini i da hitno zatraže istragu.