Daka: Preporuka Kancelarije za registraciju stranaka je nejasna i komplikuje proces verifikacije

Valjdete Daka CIK
Izvor: Klan Kosova

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka rekla je da je preporuka Kancelarije za registraciju stranaka da CIK verifikuje sve kandidate sa izbornih lista nejasna, kao i da samo dodatno komplikuje proces verifikacije poslaničkih kandidata, prenosi Koha.

"Pred sobom imam preporuku koja nam u stvari ne objašnjava da li ti kandidati ispunjavaju kriterijume ili ne. Imamo preporuku koja nam ništa ne govori. Praktično, kaže da svi kandidati treba da budu verifikovani, čak i oni koji su  zamenjeni", rekla je Daka.

Kako je dodala, zahtevi za verifikovanje izbornih lista, poslati su relevantnim institucijama i nakon dobijanja odgovora, od političkih subjekata se traži da promene ili zamene kandidate koji nisu ispunili kriterijume.

Kancelarija za registraciju političkih partija i overu kandidata predložila je da CIK overi sve izborne liste i kandidate, zbog poteškoća sa kojima se susreće u tumačenju člana izbornog zakona, koji zabranjuje kandidaturu osuđenih u poslednje tri godine.

U početku je Kancelarija za registraciju stranaka i overu kandidata predložila da se overa onemogući onima koji su uklonjeni sudskom presudom i kojima je u poslednje tri godine izrečena kazna zatvora.