Devet stranaka danas čekaju odluku o žalbama zbog izbornih lista

Ekonomia online
Izvor: Ekonomia online

Devet političkih partija koje su podnele žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke očekuju danas odluku, nakon sednice ovog izbornog tela, koja je zakazana za 10 časova, prenosi Ekonomija Onlajn.

Sudije koje se nalaze u sastavu Izbornog panela obrađuju žalbe kako bi u predviđenom roku, koji ističe danas, doneli odluku.

Postupak je pokrenut nakon što Centralna izborna komisija nije potvrdila kandidature devet političkih partija za predstojeće izbore, jer na listama imaju osobe koje nemaju mogućnost kandidovanja.

Odluka CIK je posledica presude Ustavnog suda, za koju Aljbert Krasnići iz "Demokratije plus" kaže da je obavezujuća i da je moraju svi poštovati.

Prema njegovim rečima, ako se presuda ne poštuje, slučaj bi mogao da ode u Državno tužilaštvo.

Odluku Izbornog panela za žalbe čeka Pokret Samoopredeljenje, ABK, NISMA i još šest stranaka kojima Centralna izborna komisija u petak nije overila liste kandidata, jer uključuju ljude osuđene pravosnažnom presudom u poslednje tri godine.

Nakon Izbornog panela za žalbe, sledeća eventualna adresa za žalbe je Vrhovni sud, ali svi postupci moraju biti završeni do 31. januara.