DND: Do 16 časova na birališta na Kosovu izašlo 37,3 odsto birača

Eugen Cakoli
Izvor: Kosovo Online

Koalicija NVO "Demokratija na delu" saopštila je na konferenciji za medije da je prema njihovoj proceni do 16 časova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo oko 670.000 ili 37,3 odsto birača.

"Priština i Uroševac su opštine sa najvećim procentom izlaznosti od preko 40 odsto, dok je u Prizrenu najmanji odziv birača. Prema našim procenama do 16 časova glasalo je oko 670.000 ili 37,3 odsto birača", rekoa je Eugen Cakoli iz nevladine organizacije Demokratija na delu.

U opštinama sa srpskom većinom izlaznost je veća od 50%, saopšteno je na konferenciji za medije, uz naglasak da se postupak glasanja do sada odvijao nesmetano, ali ne u skladu sa antikovid merama.

"Do 16:00 sati na 70 odsto biračkih mesta prijavljena je delimična primena mera za sprečavanje širenja kovid-19 tokom glasanja, dok se na 1 odsto biračkih mesta ove mere uopšte ne poštuju. Na 41 odsto biračkih mesta zahtev za uklanjanje maske radi identifikacije podnet je samo delimično, dok na 26 odsto biračkih mesta od birača uopšte nije traženo da uklone masku. Takođe je zabeležen incident u opštini Srbica, gde su dva posmatrača Pokreta Samoopredeljenje boravila na biračkom mestu 2101B/04R, dok se predsedavajući usprotivio boravku više osoba u učionici, izbacivši jednog od posmatrača. U ovom slučaju reagovala je i policija. Demokratija na delu poziva građane da iskoriste svoje glasačko pravo, jer je preostalo još malo vremena do zatvaranja birališta", poručio je Cakoli.