Eljezi: Završeno ponovljeno brojanje, konačni rezultati posle odluke Vrhovnog suda

Valjmir Eljezi
Izvor: Anadolu Agency

Ponavljanje brojanja glasova je završeno, čekamo odluku Vrhovnog suda po žalbama, pa ćemo pristupiti objavljivanju konačnih rezultata, rekao je portparol CIK Valjmir Eljezi, a prenosi Ljajmi.

Eljezi je potvrdio da je ponavljanje brojanja glasova završeno i da sada očekuju odluke Vrhovnog suda po žalbama kandidata.

„Tokom dana završeno je prebrojavanje glasova sa 134 biračka mesta i još 7 na osnovu odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke“, rekao je Eljezi.

CIK sada očekuje odluke po žalbama Vrhovnog suda, posle čega će pristupiti proglašenju konačnih rezultatat vanrednih parlamentarnih izbora održanih 14. februara na Kosovu.

„Čekamo odluke Vrhovnog suda u vezi sa žalbama koje su podnete ovoj instituciji. CIK će postupiti u skladu sa odlukama, a zatim pristupiti i potvrđivanju konačnih rezultata “, kaže Eljezi.

Bivši predsednik Vrhovnog suda Fejzulah Hasani  ističe da Vrhovni sud  u roku od 48 sati treba da odluči o žalbama i da je dobro što će time biti otklonjenje dileme oko krađe glasova, manipulisanja i falsifikovanja rezultata u korist nekih kandidata za poslanike.

Veliki broj žalbi juče je upućen Vrhovnom sudu, uglavnom kandidatima za poslanik koji su zatražili ponovno brojanje glasova, jer tvrde da je bilo nepravilnosti u brojanju.

Između ostalih i po dva kandidata  za  poslanika iz bošnjačke i romske zajednice podnela su  žalbe Vrhovnom sudu. Kandidati za poslanike Duda Balje i Veton Beriša zatražili su poništavanje glasova za Adrijanu Hodžić iz bošnjačke zajedice i romsku inicijativu u svim opštinama sa srpskom većinom.