Haki Rugova: Nisam video odluku Ustavnog suda, o tome ćemo sutra

Haki Rugova
Izvor: kosovain.eu

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Haki Rugova rekao je da se još nisu sastali i razgovarali o presudi Ustavnog suda kojom je svrgnuta vlada koju vodi ta stranka, piše Gazeta Ekspres.

„Nismo se sastali ni razgovarali o tome. Odlukom ćemo se baviti tek sutra. Šta mogu da kažem. Nisam ni video presudu“, rekao je Rugova.

Dodao je da očekuje da će presuda biti zvanično dostavljena sedištu DSK, a zatim analizirana i diskutovano o njoj, pre nego što se izađe sa bilo kojim stavom kao stranka.

„Presuda se zvanično podnosi, ona se prima, partijske strukture se okupljaju, raspravljaju, analiziraju stručnjaci, a onda dolazimo do političkog stava“, rekao je Rugova i dodao da se nalazi u Istoku i da ne zna da li su zvanično poslali presudu DSK.

Kosovska vlada svrgnuta je u ponedeljak uveče nakon presude Ustavnog suda, koji je proglasio izbor izvršne vlasti 3. juna kršecnje Ustava.

Ustavni sud presudio je da glas poslanika Etema Arifija, koji služi zatvorsku kaznu, o formiranju vlade koju je predvodio Abdulah Hoti nije validan .

Pokret Samoopredeljenje bio je najviše zadovoljan ovom odlukom koja je opravdala tvrdnje koje je ovaj politički subjekt izneo u Ustavnom sudu u julu. Demokratska stranka Kosova takođe je rekla da pozdravlja ovu presudu a isto je izjavio je Bedžet Pacoli, predsedavajući Novog Kosova, dok se stranke vladajuće koalicije još nisu zvanično izjasnile.

Vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani u 13 časova održaće sastanak političkih partija radi dogovora o datumu novih vanrednih izbora, koji moraju biti održani najkasnije 40 dana od objavljivanja presude.