Haradinaj: Fokus na ovim izborima mi je mesto predsednika Kosova

Reporteri
Izvor: Reporteri

Alijansa za budućnost Kosova na izborima 14. februara usredsredila je celu kampanju na to ko će biti sledeći predsednik Kosova. Ramuš Haradinaj ne govori o novoj vladi, već samo o "šefu države kojeg će takođe birati novi parlament".

Haradinaj je otvoren za saradnju sa Samoopredeljenjem, koja je viđena kao pobednik na izborima, prenosi Reporteri.

"Kosovo je sada u krizi, nije laka situacija, imamo ekonomskih problema od pandemije, situacije sa Srbijom i integracije u međunarodnu arenu. Uveren sam da mogu održati jedinstvo i služiti zemlji", rekao je Haradinaj.

On za "Balkan Toks" objašnjava zašto želi da zauzme mesto predsednika.

"Mi smo parlamentarna republika, ali predsednik je odgovoran za sigurnost i oružane snage, brani ustav i njegovo provođenje. Zbog svih ovih odgovornosti i činjenice da sam dva puta bio na čelu države, siguran sam da mogu voditi zemlju i pomagati Kosovu. Imamo listu koja uključuje kandidate iz svih područja, poput ekonomije, politike, obrazovanja, nauke. Takođe imamo program za izgradnju ekonomije, spoljne politike. Pojednostavio sam fokus na ovim izborima tražeći mesto predsjednika," rekao je Haradinaj.

Uprkos želji za saradnju koju je izrazio Haradinaj, Samoopredeljenje ima Vjosu Osmani kao kandidata za mesto predsednika, ali Haradinaj misli da je teško je objasniti tu situaciju.

"Ustav ne dozvoljava predsedniku da bude deo stranke. Potrebna nam je ravnoteža između političkih snaga", rekao je Haradinaj.