Hoti sutra sa predsednicima odbora DSK, nije poznato ime kandidata za premijera

Avdulah Hoti
Izvor: Kabinet premijera Kosova

Odlazeći premijer Avdulah Hoti podneće sutra izveštaj predsednicima odbora Demokratske stranke Kosova, a zamenik predsednika Haki Rugova kaže da bi Hoti ponovo mogao biti kandidat za predsednika vlade, prenosi Gazeta Ekspres.

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova danas je održalo sastanak na kojem se razgovaralo o izborima. Zamenik predsednika DSK Haki Rugova rekao je da nisu razgovarali o imenima, ali je naveo da bi Avdulah Hoti ponovo mogao da se kandiduje za premijera.

Rugova je rekao da će Hoti sutra predsednicima odbora predstaviti plan u vezi sa izborima i detaljno ih obavestiti kojim putem će se ići kako bi izborili najbolje rezultate.

Gradonačelnik Istoka rekao je da on najverovatnije nije jedna od opcija za kandidata DSK za premijera, ali je dodao da ima svog favorita, o kojem će govoriti na sastanku na kojem će se razgovarati o tom pitanju.

"Pokušaću da završim mandat gradonačelnika Istoka. Imam predlog za premijera, ali neću vam reći. Predstaviću ga na sastanku na kojem će se razgovati o tome“, rekao je on.

Prema Rugovi, bivši ministar Ljumir Abdidžiku takođe bi mogao biti kandidat za premijera.

"Tada smo to samo primetili. Može se predložiti, nije zabranjeno. Ali nismo razgovarali o tome“, rekao je Rugova.

DSK bi trebalo da bude dobro upoznat sa stavovima sledećeg kandidata za premijera, kaže Rugova, koji se plaši da će možda predložiti kandidata koji se kasnije neće pokoriti stavovima stranke.

"Moramo da znamo kakvi će biti njegovi stavovi kako se ne bi dogodilo da radi protiv interesa stranke. To se ne događa drugim strankama“, rekao je Rugova.

Zamenik predsednika DSK veruje da će sledeći sastanak biti održan prekosutra i da će se tada možda odlučiti o kandidatu te stranke za predsednika vlade.

Nakon sastanka, premijer Hoti je rekao da će ime kandidata za premijera biti poznato za dva ili tri dana.

"Verujem da ćemo za dva ili tri dana izaći sa imenom kandidata. Ne mogu da govorim o određenim imenima bez obavljenih diskusija“, rekao je Hoti.

Ustavni sud je u ponedeljak odlučio da Kosovo izađe na izbore proglasivši vladu Avdulaha Hotija neustavno izabranom. Izbori se moraju održati u roku od 40 dana od objavljivanja, što će učiniti v. d. predsednika Vjosa Osmani.

U utorak i sredu vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani konsultovala se sa predstavnicima političkih partija u Predsedništvu radi dogovora o najpovoljnijem datumu za održavanje izbora. Premijer Hoti je u međuvremenu rekao da poštuje odluku Suda, tražeći da se Skupština ne raspusti pre usvajanja zakona o budžetu.