Krieziu: Kurti će biti kandidat Samoopredeljenja za premijera

Perparim Krieziu
Izvor: Klan Kosova

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Perparim Krieziu rekao je da je ta stranka u procesu finalizacije svoje liste kandidata za poslanike, dodavši da ne samo da će se lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti zasigurno naći na izbornoj listi, već će biti i kandidat te stranke za premijera Kosova, prenosi Reporteri.

"Početkom nedelje raspisali smo interne izbore za kandidate za poslanike. Sada smo u procesu glasanja za kandidature u okviru naših stranačkih tela. Prema Statutu Pokreta Samoopredeljenje, ljudi koje su izabrala stranačka tela činiće bar polovinu konačne liste kandidata za poslanike“, rekao je Krieziu.

Dodao je da će ostatak liste popuniti Predsedništvo i predsedavajući Pokreta Samoopredeljenje.

"Međutim, vrlo brzo, pre roka koji je odredila CIK, puna lista kandidata za poslanike biće objavljena u javnosti“, rekao je Krieziu.

Upitan da li će lider stranke Aljbin Kurti biti nosilac liste, Krieziu je rekao da Kurtiju niko ne može uskratiti kandidaturu na predstojećim izborima.

"Imamo apsolutno pravo da na listu kandidata za poslanike uvrstimo našeg lidera, kao i našu članicu Predsedništva Aljbuljenu Hadžiju. Uprkos namernim opstrukcijama u javnoj raspravi o posledicama presude Ustavnog suda, koja zapravo ne predstavlja nikakvo uskraćivanje prava za kandidaturom, i Kurti i Hadžiju će se naći na izbornoj listi Samoopredeljenja“, rekao je Krieziu.

Kako je napomenuo, njihovi slučajevi nisu bili predmet razmatranja od strane Ustavnog suda.

"Drugo, Kurti i Hadžiju nisu osuđeni na kaznu zatvora, pa da može da se podvuče paralela sa slučajem poslanika Etema Arifija, već su oni osuđeni na uslovnu, odnosno alternativnu kaznu, za koju Krivični zakonik nije predvideo pravne posledice“, rekao je Krieziu.

Dodao je i da je standard pravnih posledica nepovrediv pravni princip i da ne može da ga poništi nijedna druga odluka, uključujući potencijalnu odluku Ustavnog suda.

"Generalno veće Samoopredeljenja u narednim danima će objaviti kandidaturu predsednika Kurtija za kandidata za premijera, a zatim i nosioca liste Pokreta Samoopredeljenje“, rekao je Krieziu.