Kurti i Osmani: Izbori su referendum, učešće dijaspore od suštinskog značaja

kurti osmani
Izvor: Tanjug

Kandidat za premijera Samoopredeljenja Aljbin Kurti i vršilac dužnosti kosovskog predsednika i kandidat za tu funkciju Vjosa Osmani u ponedeljak su tokom onlajn razgovora na temu "Uključivanje dijaspore u demokratiju, ekonomiju i društvo na Kosovu i Švajcarskoj“ istakli važnost učešća dijaspore na izborima i u društvenom životu Kosova, prenosi RTK.

Kurti je naglasio da će nakon izbora 14. februara započeti treća decenija političke borbe protiv korupcije, za zapošljavanje mladih ljudi i žena i ekonomskog razvoja Kosova.

"Nakon prve decenije oslobođenja i obnove zemlje, imali smo drugu deceniju nezavisnosti i priznanja koja smo dobili. Sada moramo preći na treću deceniju, pravde i razvoja, što znači borbu protiv korupcije i zapošljavanje ljudi, posebno mladih i žena, i ekonomski razvoj naše zemlje. Želimo da novac naše dijaspore postane ekonomski faktor, a ne da ostane ograničen samo u socijalnom aspektu, gde bi odnos izvoza i uvoza na Kosovu bio 1 prema 8, pokriven novcem naše braće i sestara, iz zapadne Evrope, posebno Švajcarske i Nemačke“, rekao je Kurti.

Kurti: Dijaspori će biti lakše da glasa

Istakao je da, u svom premijerskom mandatu,  planira da u dijasporu pošalje najbolje nastavnike sa Kosova kako bi deca mogla bolje da nauče albanski jezik, kao i to da će biti olakšica i za glasače, koji više ne bi glasali putem pošte, već u kosovskim ambasadama u zemljama u kojima žive i rade.

"Želimo da se naša deca integrišu, ali ne i da se asimiluju. Sledeće što bismo primenili je da olakšamo način na koji naša dijaspora učestvuje u demokratskom životu na Kosovu, a da ne moraju da glasaju poštom ili da plaćaju skupe avionske karte. Želimo da im omogućimo da glasaju u našim ambasadama. Mislim da bi im to bilo od velike pomoći, jer bi na taj način učestvovali ne samo ekonomski kao što su to činili u prošlosti u obnovi zemlje i sada pomažući svojim porodicama i prijateljima, već i svojim glasom birajući one koji će upravljati  državom”, rekao je Kurti.

Osmani je naglasila da je učešće dijaspore na izborima 14. februara od suštinskog značaja.

Dodala je da su predstojeći izbori referendum, jer se rešava sudbina Kosova koja će biti prekretnica u istoriji Kosova.

"Važno je vreme za vaše učešće, iako svi shvatamo da je to učešće bilo od suštinskog značaja na prošlim izborima, mislim da je to sada još važnije. Proces koji je jednostavno izbor, nazvali smo ga referendumom jer verujemo da nećemo određivati sudbinu pojedinih političara, već ćemo odrediti sudbinu zemlje u kojoj odgajamo decu. Svi moramo da shvatimo da je ovo velika prekretnica u našoj istoriji i vašem glasanju”, rekla je Osmani.

Istakla je da će narod znati da izabere pravdu od nepravde.

Osmani: Odlučujemo o zajedničkoj sudbini

"Aktivno učešće svih naših građana, uključujući i dijasporu, ne samo na izborima, već u svim aspektima života, povećava se nivo jednakosti, nivo posvećenosti i ovo je toliko važno ne samo kod građana koji ovde žive, već i za svakog člana dijaspore, kroz ove izbore odlučujemo o našoj zajedničkoj sudbini i ne samo o tome gde vodimo zemlju i institucije politički, već štititimo i naše društvo, učimo svoju decu, čimo studente i druge članove našeg društva da brane pravo i da se bore protiv nepravde”, rekla je Osmani.

Osmani se nedavno pridružila u izbornoj trci Pokretu Samoopredeljenje, kao kandidat za predsednika, o čemu će odlučiti poslanici u kosovskoj skupštini.

Na izborima 2019. Osmani je bila kandidat Demokratskog saveza Kosova za premijera.

Posle pobede u Samoopredeljenja i izbora Kurtija za premijera, Osmani izabrana za predsednika Skupštine Kosova.

Kurtijeva vlada je srušena izglasavanjem nepovrenja na zahtev DSK. Osmani se protivila raspadu te koalicije i od tada se razišla sa svojom starom strankom DSK.