Musljiu: Odgovornost za izborne manipulacije je na strankama

Klan Kosova
Izvor: Klan Kosova

Betim Musljiu iz Kosovskog instituta za pravdu smatra da je na političkim strankama odgovornost za manipulacije koje se dešavaju tokom i posle ozbornog procesa. Ističe da je na izborima 2010. godine čak 5.000 poverenika bilo umešano u maniplisanje izbornim rezultatima, prenosi Kljan Kosovo.

Musljiu veliku odgovornost vidi u praksi stranaka da često ohrabruju manipulacije na izborima.

„Odgovornost za bilo kakvu manipulaciju glasovima je na svim političkim partijama. Čak i u prošlosti znate da je sve što se dogodilo bilo u punoj koordinaciji političkih partija, u velikoj meri je postojala saglasnost o manipulacijama koje su se dogodile. Razlog tome je što neophodna reforma  celokupnog  izbornog procesa nikada nije urađena. To je uticalo na to da su problemi sa izbornim manipulacijama i danas prisutni", smatra Musljiu.

Musljii naglašava da je na parlamentarnim izbori 2010. došlo do sistemske krađe glasova i iznosi primere koje je i sam posmatrao na biračkom mestu. 

„Broj manipulacija opada od 2013. godine. Na izborima 2010. godine i  bio sam posmatrač na biračkom mestu. Tada je  jedno lice glasalo 12 puta pred mojim očima. Tokom celog dana bilo je raznih manipulacija, vrhunac je bio kada su biračka mesta zatvorena i kada je na red došlo brojanje glasova. U to vreme sam bio posmatrač  u Lipljanu, gde su članovi biračkih odbora imali problem sa osnovama matematike. Zbog ovih slučajeva krađe podneo sam žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke, koji je doneo odluku za ponovno brojanje glasova na tom biralkom mestu. Pozvan sam kao glavni svedok od tužilaštva koje je podiglo optužnice protiv svih poverenika. Nakon tri godine nekoliko poverenika osuđeno, a neki su ostali bez posla. Na izborima 2010. godine čak pet hiljada poverenika bilo je umešano u manipulisanje rezultatima“,  dodaje Musljiu.