Mustafa: Niko ne može osvojiti 60 odsto, vlada sa Samoopredeljenjem nije nemoguća

Telegrafi
Izvor: Telegrafi

Lider DSK Isa Mustafa otkrio je razloge raskida koalicije sa Pokretom Samoopredeljenje u doba pandemije, a to su smena ministra Agima Veljiua i odnosi sa SAD, piše Ljajmi.

Mustafa je otkrio osnovne razloge za raspad koalicije sa PS.

"Dugo smo razgovarali sa Kurtijem o odnosima koje smo tada imali sa Amerikom, a SAD su pretile da će preduzeti jednostrane mere protiv Kosova, ako ne ukinemo takse. Bilo je upozorenja da bi se američke trupe mogle povući ukoliko ugrozimo mir na Balkanu. Grenel to nije izričito rekao, ali je uvek prenosio mišljenja visokih zvaničnika. Upozorio sam Kurtija da moramo da učinimo nešto kako bi popravili  odnose sa Sjedinjenim Državama ili se povlačimo iz koalicije nakon pandemije. Rizikovali smo da uđemo u ćorsokak sa SAD. Nedelju dana ili 10 dana nakon što sam upozorio Kurtija, on je jednostrano razrešio Veljiua sa mesta ministra i obavestio me u kasnim satima o tome. Obavestio me da treba da predložimo zamenu, a ja sam mu rekao da to nije koalicioni sporazum. “, rekao je Mustafa.

Sve ostalo je već poznato u javnosti, dodao je Mustafa

„Voleo bih da je ta vlada mogla da nastavi, koalicija DSK-PS, ali video sam da je to vrlo teško, jer smo daleko od međusobnog poverenja i razumevanja da zajednički upravljamo. Postoje i oni u DSK koji i dalje misle da je vlada sa PS moguća, tako da vidim da nije nemoguće da se tako nešto i dogodi. Da, vlada sa Samoopredeljenjm nije nemoguća. Niko na Kosovu ne može osvojiti 60 odsto i to nas nužno gura  u saradnju i koalicionu vladu.“, dodao je Mustafa.