Ombudsman Ćeljaj: Zahtev ABK za ponovno brojanje glasova je legitiman

Naim Ćeljaj
Izvor: Koha ditore

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj rekao je da je zahtev predstavnika Alijanse za budućnost Kosova za ponovno prebrojavanje glasova legitiman, s obzirom na to da su poverenici uhapšeni u Centru za prebrojavanje rezultata zbog nameštanja glasova, prenosi Ekonomija Onlajn.

Ćeljaj je istakao da su na Kosovu uspostavljeni jaki institucionalni mehanizmi za koje veruje da će odlučivati pošteno na sve zahteve i žalbe koji dolaze iz svih političkih partija.

„Zahtev našeg Ustava, ali i međunarodnih akata u slučaju poštovanja ljudskih prava je poštovanje volje i biračkog prava, a ostalo je tehnički deo koji pripada institucijama predviđenim zakonom. Međutim, pratili smo izborni proces i izneli neke izjave tokom kampanje i na kraju izbora. Bilo je nekih zabrinjavajućih trenutaka, posebno nepoštovanja antikovid mera, ali naša izjava nije uzeta u obzir“, rekao je Ćeljaj.

On je dodao da je bilo i brojnih žalbi u vezi verifikacije glasača u inostranstvu, postupka prebrojavanja, ali i glasova koji su stigli za nevećinske zajednice.

Ipak, kada je u pitanju faza prebrojavanja i overe glasova, Ćeljaj kaže da institucija kojom rukovodi nema mandat da se na bilo koji način meša.

„ Sve što mogu da kažem je da je izborni proces bio test sa najpozitivnijom mogućom ocenom, i uprkos tenzijama koje su mogle biti stvorene zbog političkog rivalstva, uspeli smo da imamo demokratski proces“, zaključio je Ćeljaj.