Policija obavila razgovor sa osobama koje su izazvale incident u Srbici tokom Kurtijeve posete

Kurti u Srbici
Izvor: Reporteri

Kosovska policija saopštila je da je obavila razgovor sa osobama koje su pre dva dana izazvale incident u Srbici tokom posete predsednika Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, prenosi Koha.

Kurtija su tokom predizborne posete Srbici pratile brojne policijske snage. Grupa ljudi je izazvala incident, vređala je i napala Kurtija.

„Nakon obaveštenja da je muškarca sa Kosova vređalo i napalo nekoliko osoba gađajući ga predmetima, policijska jedinica je identifikovala i obavila razgovor sa osumnjičenima. Odlukom tužioca slučaj je u redovnoj proceduri“, navodi se u policijskom saopštenju.

Na pitanje Kohe, o razlozima Kurtijevog posete Srbici u pratnji policijskog obezbeđenja iz Kancelarije za informisanje Kosovske policije je rečeno da su od strane policije preduzete sve radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i operativnim planiranjem.

„Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona preduzela je sve radnje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i operativnim planiranjem. Kosovska policija, u vezi sa vanrednim izborima za Skupštinu Republike Kosovo, blagovremeno je pripremila operativni plan koji ima za cilj obezbeđivanje sigurnosti, održavanje javnog reda i mira i nesmetano odvijanje izbornog procesa u svim fazama, pre i posle izbornog procesa“, navedeno je u odgovoru za Kohu.

U odgovoru se itiče da se policijske akcije sprovode u skladu sa operativnim naređenjem, gde su prema informacijama i operativnim procenama angažovane relevantne policijske jedinice kako bi se stvorila mirna i bezbedna atmosfera za sve.