Romska inicijativa: Ekonomsko osnaživanje i obrazovanje Roma na Kosovu

Radio Kim
Izvor: Radio Kim

Romska inicijativa kampanju za predstojeće izbore započela je obilaskom romskih domaćinstava u selima centralnog Kosova, prenosi Radio Kim.

Predstavnici građanske inicijative saslušali su probleme sunarodnika u Preocu, Livađu i Plemetini.

„Cilj nam je da tokom kampanje promovišemo ono za šta se inicijativa zalaže, a to je ekonomsko osnaživanje romske zajednice u procesu integracija i zapošljavanje, kao i razvoj obrazovanja. Tu mislim na povećanje broja studenata unutar romske zajednice, kao i socijalnu pravdu za Rome. To su neka od načela na kojima se gradi Romska inicijativa“, kaže za RTV Kim portparol ove inicijative Gazmen Salijević.

On navodi da su građani pozitivno reagovali na njihove posete i da im je poručeno da postoji potreba za promenama, jer su, kako ističe, problemi mnogobrojni.

„U poslednjih 20 godina, od kada postoji parlamentarni sistem na Kosovu i od kada postoji mogućnost da u okviru kosovskog parlamenta budu predstavnici nevećinskih zajednica, Romi iz ovih krajeva su bili ostavljeni po strani. Drago im je da postoji mogućnost da se preko nas čuje njihov glas, a problemi su od socijalnih do ekonomskih, stanovanja, migracije. Sve su to problemi sa kojima se Romi suočavaju svih ovih godina“, kaže Salijević.