Samoopredeljenje osvojilo 56 mesta u Skupštini, kreće brojanje glasova iz dijaspore

Aljbin Kurti i Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Po završetku redovnog prebrojavanja glasova Samoopredeljenje je trenutno osvojilo 56, DPK 20, DSK 15, ABK 9 poslanika u Skupštini Kosova, prenosi Koha.

Formula po kojoj Skupština Kosova deli mesta je "Sainte Lague". Budući da je 20 od 120 mesta u Skupštini rezervisano za manjine, albanske stranke se bore  za ostalih 100 mesta.

Mesta koja ostaju "prazna" kao rezultat procenta glasova koje su dobile stranke koje ne prelaze cenzus od pet posto, dodjeljuju se parlamentarnim strankama. Po trenutnom proračunima, zajednički procenat stranaka koje nisu prešle cenzus je veći od 14 odsto. To znači da će 14 mesta u Skupštini biti podeljeno na četiri stranke koje su ušle u Skupštinu: Samoopredeljenje, DSK, DPK i ABK.

Samoopredeljenje koje, nakon prebrojavanja redovnih glasova, ima 47,85 posto glasova, osiguralo je 56 mesta u Skupštini. Demokratska stranka Kosova kao druga sa 17,4 odsto glasova birača, ima 20 mesta u Skupštini. Demokratska partija Kosova sa 13 odsto glasova dobiće 15 mesta, dok će Alijansa za budućnost kosova biti najmanja parlamentarna grupa sa devet poslanikau parlamentu.

Očekuje se da će brojanje uslovnih glasova i glasova dijaspore početi danas.