Šaša: CIK bi trebalo da preispita odluku o dijaspori i da olakša glasanje

Gazzeta Express
Izvor: Gazzeta Express

Stručnjak za spoljnu politiku Demuš Šaša smatra da bi CIK trebalo da preispita svoju odluku o pozivanju kosovskih glasača u inostranstvu telefonom kao način da potvrdi da su se prijavili za glasanje putem imejla i ocenio da je ta procedura složena i nepotrebna, prenosi Koha.

“CIK mora da obrazloži zašto nisu postojale druge mogućnosti. Međutim, smatram da bi odluku trebalo preispitati kako bi se dijaspori olakšalo glasanje i kako bi građani koji žive u inostranstvu svoje biračko pravo ostvarili na najbolji mogući način. Ova procedura je suviše komplikovana“, rekao je Šaša.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog pravnog instituta rekao je da je Ustav Kosova dao mandat Ustavnom sudu da ocenjuje ustavnost zakona i sudskih odluka.

On je rekao da je Ustavni sud prekoračio svoja ovlašćenja donošenjem odluke o nezakonitom izboru vlade i da takva greška ne može biti nenamerna.

“Verujem da bar taj sud ima tim stručnjaka, pravnih savetnika za koje mogu da kažem da su vrhunski u svim kosovskim institucijama i da su oni ti koji pripremaju odluke, ali na kraju nisu oni koji odlučuju. S tim u vezi, očigledno je da je donošenje ove odluke velika farsa“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, slično je učinjeno i sa Aljbinom Kurtijem  Samijem Luštakuom.

“Kurtiju, i Luštakuu, i Aljbuljeni Hadžiu je na osnovu ove odluke oduzeto pravo da se kandiduju", rekao je on.

Miftaraj je rekao da je bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani predložio da Kurti i svi građani Kosova treba da ospore CIK, Vrhovni sud i Ustavni sud.

Prema njegovim rečima, stranke bi na svojim izbornim listama trebalo da imaju i optužene u poslednje tri godine.

On ocenjuje da bi političke partije u Centralnoj izbornoj komisiji trebalo da zastupaju stručnjaci iz te oblasti, što prema njegovim rečima u ovom trenutku nije praksa.

On je rekao je da kada se odluka CIK donese bez rasprave, onda je prirodno očekivati posledice, čak i uskraćivanje biračkog prava.

"Verujem da bi u CIK 11 članova koji predstavljaju političke stranke trebalo da budu stručnjaci specijalizovani za izborni proces ili zakonodavstvo. Kada CIK donese ovakvu odluku bez rasprave, to pokazuje ono što smo uvek govorili, da imamo nespremne institucije i da nije čudno čak ni da se građanima oduzima pravo glasa. Verujem da će dosadašnja praksa doneti mnogo teškoća“, rekao je Miftaraj.