Stranke bez koalicija, Samoopredeljenje čeka Osmani, NISMA rekla “NE” listi DPK

stranke partije
Izvor: lajmi.net

Vodeće političke stranke odluku da ne sklapaju predizborne koalicije sa manjim strankama, smatraju razumnom, ali izgleda da to nije problem za Samoopredeljenje koje će se na izbore izaći sa zajedničkom listom sa građanskom inicijativom Vjose Osmani, piše Ljajmi.

U međuvremenu, u stranci Fatmira Ljimaja, nakon odbijanja DPK, kažu da više nema vremena za eksperimente na zajedničkim listama i da će se na izborima 14. februara kandidovati sami.

Iz ANK su naveli da je sa njihove strane postojala volja za klasičnom predizbornom koalicijom sa DSK, ali da DSK tako nešto nije prihvatio.

Portparol Samoopredeljenja Perparim Krieziu, kaže da su forma i modaliteti saradnje sa Vjosom Osmani u toku i da će garantovati parlamentarnu većinu nakon izbora.

"Pokazali smo da smo otvoreni za koalicije u smislu saradnje sa važnim političkim faktorima. Već postoji modalitet takve saradnje sa Alternativom i Kusari Ljiljom. Slično tome postoji volja, raspoloženje i spremnost za saradnju sa Osmanij i njenom Inicijativom, za koju je u toku proces formiranja ili modaliteta njegove konkretizacije. Naša saradnja se zasniva na logici zajedničkih ciljeva i međusobnog poverenja, koje istovremeno i garantuje parlamentarnu većinu nakon izbora, što konačno omogućava neophodne promene za Kosovo“, rekao je Krieziu.

Iz DPK su rekli da njihovo biračko telo nije imalo volju za predizbornom koalicijom sa NISMA.

Portparol stranke Avni Bitići kaže da su NISMA i druge manje stranke na ivici izumiranja i da su kroz predizborne koalicije razmišljale kako da se spasu.

"Od 2017. godine, mnoge političke stranke, koristile su našu platformu i političku moć za svoj rast. Ovog puta nije bilo volje i želje da DPK obezbedi prostor za druge stranke, jasno smo stavili do znanja da se DPK takmiči za građane sa platformom i kandidate za koje smatramo da su bolji kandidati od ostalih. Izgleda da su NISMA, ANK i druge stranke na ivici izumiranja,i ako su mislile da se kroz predizbornu koaliciju sa DPK spasu, napravile su pogrešnu procenu", rekao je  Bitići.

Član predsedništva NISMA Zafir Beriša je takođe potvrdio da u DPK nije bilo volje za predizbornom koalicijom, istovremeno naglašavajući da ne postoji mogućnost da se NISMA uvrsti na izbornu listu DPK.

"Ne, upravo smo danas završili sastanak sa predsednicima ogranaka. Do petka ćemo imati listu sa skoro 110 kandidata. Nema više vremena za eksperimente ljudi koji u ovim okolnostima nisu pokazali odgovarajuću odgovornost“, rekao je Beriša.

Sekretar ANK Veselj Makoli, rekao je da su insistirali na klasičnoj predizbornoj koaliciji sa DSK, ali da DSK to nije prihvatio.

"Naš zahtev bi bio da pređemo na tu klasičnu koaliciju, ali DSK je zahtevao da naši kandidati budu na njihovoj listi, što je juče i odlučeno. Nedavno smo imali kontakte i razgovore, ali konačno je odlučeno da ćemo biti na listi DSK i da ćemo na taj način učestvovati na izborima“, rekao je Makoli.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu će biti održani 14. februara, a političke stranke imaju rok do subote u 18 časova da predaju svoje liste kandidata za poslanike.